Doctorul Plantelor: 11/21/18

miercuri, 21 noiembrie 2018

Îngrijirea si taierea la Coacaz in functie de anotimp


Îngrijire în funcție de anotimp

  • Iarna târziu: tundeți atât plantele noi cât și cele mature. Muguri noi ar trebui să fie vizibili.
  • Primăvara devreme: plantați coacăzi în rădăcină nudă de îndată ce pământul poate fi lucrat. Aplicați sulfat de potasiu și îngrășământ universal. Vor începe să apară frunze tinere și flori. Protejați de îngheț dacă e necesar. Aplicați mulci în jurul plantelor pentru a suprima buruienile.
  •  Mijlocul primăverii: florile sunt deschise,și va începe polenizarea insectelor. Dacă e nevoie stropiți împotriva dăunătorilor după ce au căzut petalele.
  • Primăvara târziu: se vor forma fructele. Smulgeți buruienile și udați regulat.
  • Vara devreme: faceți tunderea de vară acum. Fiți atenți la orice semne de pete pe frunze sau putregai cenușiu. Verificați tufișurile de paraziți și tăiați crengile infectate.
  • Mijlocul verii: recoltați fructele care se coc devreme și la mijlocul sezonului. Finalizați tunderea de vară.
  • Vara târziu: recoltați fructele de la sfârșitul sezonului.

Tunderea

Veți obține cea mai bună recoltă dintr-un arbust dacă îl veți tunde anual. Tăiați tulpinile bătrâne la nivelul pământului și răriți-le pe cele mai tinere păstrând doar în jur de șase. Coacăzii roșii, albi și roz vor rodi pe tulpini de 1, 2 sau trei ani, așa că înlăturați întotdeauna tulpini mai vechi de 3 ani. Coacăzul negru va rodi în general pe tulpinile de 1 an, așa că tăiați orice tulpină mai bătrână de un an la nivelul pământuBlack_currantlui sau la o mărime mai scurtă.
Coacăzii roșii, albi și roz vor forma niște spaliere decorative și comestibile ușor de întreținut. Tot ceea ce e nevoie e de o tundere dreaptă de două ori pe an. Pentru prima tundere de primăvara târziu sau vara devreme, chiar înainte ca coacăzele să înceapă să-și schimbe culoarea, scurtați orice mlădițe care cresc pe crengile permanente la aproximativ 10 cm. A doua tundere din iarnă, când plantele sunt în hibernare, scurtați aceleași mlădițe la aproximativ 3 cm.
Coacăzii roșii, albi și roz pot fi crescuți și sub formă de copac mic ceea ce va reduce riscul de îmbolnăvire.
Sursa foto:/www.tarancutaurbana.ro

Ce trebuie să faci dacă te-ai înecat cu o gutuie: Aceste sfaturi îţi pot salva viaţa!




Dacă ajuţi pe cineva...
...poziţionează-te în spatele victimei şi fixează un pumn pe abdomenul acesteia, la o palmă deasupra ombilicului.
Apucă pumnul cu cealaltă mâna şi trage în sus apăsând abdomenul cu suficientă putere, astfel încât să ridici picioarele victimei de pe sol. Repetă manevră până când obiectul care sufocă iese şi victima poate să respire.
Când eşti singur…
... şi nu este cine să te ajute, te apeşi singur cu pumnul la nivelul abdomenului. Dacă nu dă rezultate această tehnică, încearcă să nu te impacientezi.

Apleacă-te peste spătarul unui scaun sau peste orice astfel de obiect ai la îndemână, fixează-ţi pumnul deasupra abdomenului şi cu cealaltă mână apasă puternic peste el.
În cazul în care nu ai destul de multă forţă în pumn, prinde-te cu mâinile de spetezele scaunului şi împinge cu forţă în abdomen. Comprimă abdomenul cu mişcări rapide de jos în sus, până ce-ţi eliberezi căile respiratorii.
sursa:https://www.realitatea.net