PLANTAREA VITEI DE VIE TOAMNA
Sapatul gropilor
Gropile in care vei baga radacinile de vita de vie trebuie facute la o adancime de 50 cm si cu diametrul de 35-40 de cm. Exista in comert instrumente speciale pentru sapat aceste gropi, asa ca nu va fi greu.
Inainte sa sapatul gropii, ai grija sa nu fii mai aproape de jumatate de metru de zid sau gard pentru ca radacinile vitei se vor intinde, iar tulpina cu frunzele late vor ocupa mult loc. in plus, nu trebuie sa-i tina nimic umbra.
Tunsul vitei de vie
Aeasta operatiune se mai numeste si fasonare si se realizeaza cu foarfeci speciale, inainte de plantare. Fasonarea presupune taierea cioturilor, indepartarea radacinilor traumatizate, mucegaite sau rupte. Scurtarea radacinilor se face de la baza cu circa 10 cm in lungime si a coditei, care este cea mai dezvoltata tot cu 10 cm. In comert, se gasesc rasaduri de vita de vie gata fasonate si parafinate si e mai simplu sa le achizitionezi direct asa, decat sa faci tu aceasta operatiune complexa.
Pregatirea mocirlei
Vita de vie, ca orice alta planta, necesita sa fie sadita intr-o groapa in care ai preparat o mocirla. Daca adaugi si putina balega ca ingrasamant, cu atat mai bine. Combinatia ideala ar fi mocirla pe fundul gropii, un strat de pamant uscat, tasat cu piciorul si apoi iar un strat pe mocirla, avdna grija sa nu rupi rasadul de vie pe care l-ai introdus de la inceput in groapa.