Arcuitul coardelor in timpul legatului in uscat. Conform acestei metode la taiatul in uscat se lasa corzi de rod de 8-12 ochi, care ulterior se arcuiesc. Daca coarda va fi legată vertical, mai vigurosi vor fi lastarii crescuti in varful corzii, iar lastarii din ochii de mijloc si de la baza au o crestere foarte slaba sau nu se dezvolta. Legand corzile de rod orizontal sau arcuit, lastarii pe aceasta coarda se vor dezvolta uniform. Astfel, mai intai se neutralizeazavarful fiziologic al coardei, prin arcuire, o parte din vasele conducatoare se deformeaza, ceea ce favorizeazarepartitia egala a apei si elementelor nutritive pentru toti lastarii de pe această coarda. Corzile de rod la legatul in uscat trebuie arcuite, fapt ce stimuleaza considerabil fructificarea butucilor;
Principiul Marconi. Pe cordon se lasa un cep taiat la 4 ochi, din care doi de la baza se orbesc. Din ochii superiori se dezvolta doi lastari si, fiindca incarcatura e slaba, se dezvolta si lastarii din ochii unghiulari. In al doilea an, taiatul se face in felul urmator: din lastarii dezvoltati la varful cepului se lasa o coarda sau doua pe rod, iar unul din lastarii dezvoltati din ochii unghiulari se taie la patru ochi, din care doi de la baza se orbesc. In al treilea an si mai departe, coardele cu lastari ce au fructificat se inlatura de la baza, iar din lastarii de pe cep se formeaza 1-2 corzi de rod, iar unul din lastarii ce cresc din ochii unghiulari scurtandu-se la 4 ochi.
Principiul „veriga de rod” este o metoda mixta ce include elementele din toate trei principii descrise mai sus, inlaturand neajunsurile pe care acestea le au, fiecare in parte. Cepul de inlocuire si coarda de rod localizate pe puntea de rod poarta denumirea de veriga de rod. Altfel spus, pe puntea de rod se lasa un cep de inlocuire a doi-patru ochi si o coarda de 5-15 ochi. Cepul de inlocuire intotdeauna se plaseaza mai jos de coarda de rod. Pentru a forma cepul de inlocuire si coarda de rod, se aleg numai lastari anuali maturati, dezvoltati normal. Principiul „veriga de rod”ca metoda de limitare a polaritatii longitudinale este cea mai raspandita si da posibilitatea de a regla puterea de crestere si fructificare a butucilor si de a mentine forma acestora. Se foloseşte in regiunile unde cresterea butucilor este puternica. In general, taierea vitei de vie dupa principiul „veriga pe rod” poate fi exprimata in felul urmator: anual, pe cepul de inlocuire de anul trecut se formeaza (din lastarii anuali maturati) o noua veriga de rod, iar coarda de rod de anul trecut cu toti lastarii (anuali, maturati) amplasati pe ea se inlatura. Lăstarii anuali maturati dezvoltati normal sunt acei care au lungimea de 0,8-2,0 m si grosimea de 6-13 mm. Cepul de inlocuire intotdeauna se lasa mai jos decat coarda de rod. Exista urmatoarele tipuri de verigi de rod:
- clasica - alcatuita dintr-un cep de inlocuire de 2-4 ochi si o coarda de rod de 5-15 ochi;
- fortificata - alcatuita dintr-un cep de inlocuire de 3-4 ochi, semicoarda de rod (5-7 ochi) si o coarda de rod de 8-12 ochi;
- bulgara - alcatuita din doi cepi de inlocuire de 2-3 ochi fiecare si o coarda de rod de 6-12 ochi;
- moldoveneasca - compusa din doua corzi de rod cu lungimea de 6-12 ochi (utilizata la forma de „cupamoldoveneasca”) sau dintr-o semicoarda de rod de 4-6 ochi si o coarda de rod de 8-12 ochi (utilizata la forma de butuc „moldoveneasca de spalier”).