Doctorul Plantelor: Fungicidul ZEAMA BORDOLEZA

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Fungicidul ZEAMA BORDOLEZA

Denumirea produsului, în franceză bouillie bordelaise, provine de la numele localitățiifranceze Bordeaux. De la denumirea orașului Bordeaux s-a obținut, prin derivare,adjectivul bordelais (masculin singular), respectiv bordelaise (feminin singular). În franceză, adjectivul bordelais / bordelaise semnifică: „din Bordeaux”, „de Bordeaux”, „bordelez” / „bordeleză”.
În limba română, adjectivul bordelaise a fost împrumutat și adaptat fonetic sub forma „bordeleză”.
La Bordeaux se află facultatea de științe la care lucrau profesorii Alexis Millardet (1838-1902), botanist, și prietenul său Ulysse Gayon (1845-1929), chimist, care au experimentat folosirea zemii bordeleze pe culturi de viță de vie.                                                                                                                                         Conține 13% cupru (exprimat în cupru metalic).[1] Pentru garantarea unui mai bun efect, se adaugă un surfactant natural.
Produsul este vândut de obicei sub formă de pudră micronizată (de culoare albastră), care trebuie amestecată cu apă; masa volumică a produsului este de circa 0,45 g/ml (± 0,1g/ml).
În Europa, reglementarea folosirii acestui produs a evoluat impunându-se diminuarea dozelor.
APLICAREA SI FOLOSIREA EI




Zeama bordeleză este folosită pentru protejarea pomilor fructiferi (piersicicaișipruni,meri) și viței de vie, înainte de înflorire și după recoltare. În oleicultură (culturamăslinilor), cuprul este utilizat contra ochiului de păun și uneori contra bacteriozei șifumaginei.[2]
Zeama bordeleză se utilizează și pentru protejarea cartofilortomatelorcăpșunilor.

Pe langa faptul ca zeama bordeleza ajuta la protejarea plantelor de factorii patogeni, in cazul pomilor fructiferi, dupa taierile aferente, acest produs va ajuta la o mai rapida cicatrizare a crengilor. Mai mult decat atat, cuprul este substanta ce ajuta lemnul sa ajunga mai rapid la maturitate pentru a lupta, de exemplu, cu temperaturile scazute din timpul iernii.
Zeama bordeleza ajuta plantele sa lupte impotriva daunatorilor si este un foarte bun dezinfectant atat pentru recipiente (ghivece), cat si pentru sere.
Iar un mare avantaj al acestei solutii este acela ca nu este toxica si poate fi utilizata cu incredere chiar si pentru o gradina 
PREPARAREA  ACESTEI SOLUTI
Prepararea acestei solutii nu este un lucru simplu si daca doriti sa va usurati munca o puteti achizitiona direct din cadrul magazinelor de specialitate, alegand concentratia potrivita lucrarilor din gradina dumneavoastra.
Daca doriti sa preparati singuri aceasta solutie veti avea nevoie de:
– Suflat de cupru (piatra vanata)
– Var stins sau lapte de var
– Apa.
Pentru prepararea de zeama bordeleza trebuie sa tineti cont de concentratia dorita, aceasta fiind influentata de tipul plantelor pentru care solutia este folosita, dar si de anotimp. In acest fel, daca doriti sa folositi zeama bordeleza in plin proces vegetativ, este indicat sa folositi o concetratie de 0,5 – 0,7%, niciodata mai mult. Doar in momentul in care plantele, pomii fructiferi sau vita de vie, intra in proces de rapaus vegetativ, se recomanda folosirea unei concentratii de pana la 3%.
• Pentru a realiza corect calculele, este important sa stiti ca veti obtine o solutie cu o concentratie de 1% folosind 1 kg de sulfat de cupru si o jumatate de kg de var nestins toate acestea amestecate cu 100 l de apa.
Intr-un vas din plastic (niciodata din metal deoarece solutia are un puternic efect coroziv), turnati jumatate din cantitatea necesara de apa si varul, amestecand pana cand veti obtine o solutie cu aspect laptos. Intr-un alt vas din plastic turnati cealalta cantitate de apa si sulfatul de cupru, amestecand, de asemenea, pana la uniformizare. Dupa aceea, solutiile din cele doua recipiente se vor amesteca pana cand solutia finala va deveni omogena. Este indicat sa aveti la indemana hartie de turnesol (care se va alabastri daca pH-ul este corect) pentru a verifica pH-ul solutiei, acesta fiind cuprins in mod normal intre 7 – 7,5. In cazul in hartia se inroseste, inseamna ca zeama bordelza este mult prea acida si poate produce arsuri grave plantelor. Adaugati sulfatul de cupru sau varul stins pentru a ajunge la pH-ul dorit.
Este foarte important sa folositi zeama bordeleza in ziua in care ati preparat-o. Puteti adauga in aceasta albus de ou, melasa, lapte sau aracet (nu este foarte indicat) pentru ca substanta sa se lipeasca mai bine de plante si sa actioneze mai rapid.