Doctorul Plantelor: Polisulfura de calciu sau sulfocalcica

vineri, 14 noiembrie 2014

Polisulfura de calciu sau sulfocalcica

  • CARACTERISTICI

    • Mod de acţiune: POLISULFURA DE CALCIU este o substanţă activă fungicidă dar şi acaricidă (în secundar), cu acţiune nesistematică, de contact, cu efect preventiv dar şi curativ, prin intermediul vaporilor ce se formează ca urmare a procesului de volatilizare.
    • Mecanismul de acţiune este de tip multi-site, cu risc scăzut de apariţie a fenomenului de rezistenţă a patogenilor. Are şi rol stimulator al creşterii plantelor prin efectul pozitiv exercitat asupra fotosintezei.
    • Mod de utilizare: POLISULFURA DE CALCIU tip MIF se aplică prin stropire - până "umectare completă" la avertizare în negru şi în vegetaţie. În vegetaţie se recomandă stropirea dimineaţa şi seara, la temperaturi sub 25°C.

    • Fungicid utilizat in culturile de vita-de-vie, pomicultura
      Conform legislatiei europene, Polisulfura de Calciu este testata si atestata in comunitatea europeana
      pentru a fi utilizata in culturile de mar, par , masline, piersic, prun, cais, cires, citrice si grau.
      Polisulfura de calciu este un fungicid care actioneaza direct prin descompunerea sulfului elementar ca fungicid de protectie, situatie in care sulful intrerupe transferul electronilor, cauzand reducerea sulfului in hidrogen sulfurat (H2S). Sulful formeaza de asemenea, un strat protector, care inhiba germinareea sporilor. Astfel, Polisulfura de Calciu este utilizata importiva bolii de fainare a marului (Podosphaera leucotricha), patarea cafenie a frunzelor si fructelor (Venturia pirina), rapanul ramurilor de mar si par ( Venturia Inaequalis), moniloza fructelor (Monilinia fructigena), fainarea vitei de vie ( Uncinula necator), putregaiul cenusiu (Boltrys Cinerea), fainarea la grau.
    • Polisulfura de Calciu, pe langa efectul fungicid de protectie si insecticid, este si un foarte bun acaricid, folosit pentru prevenirea si combaterea urmatorilor daunatori:raie, mana, putregai, curbarea frunzelor, gaurirea frunzelor, oua de acarieni, cosenila, oua de iarna si acarianul rosu al pomilor ( Panonichus Ulmi), paduchele de San Jose ( generatii de vara si larve hibernate perioada decembrie-ianuarie-februartie si prefloral martie-aprilie)
    • Polisulfura de Calciu tip MIF se utilizeaza numai in amestecul cu apa curata, singura compatibilitate fiind cu produsul antiinghet fabricat de SC. MIFALCHIM-GROUP.SRL si care se utilizeaza in raport de 1l/100l solutie in perioada de repaus vegetativ daca exista riscul unor diminuari bruste de temperatura -8,-10C. Produsul antiinghet propus in spre utilizare are ca compozitie glicerina farmaceutica si etilenglicol ajutand si la fixarea produsului pe planta respectiv ( pom, butuc de vie ) diminuand posibilitatea de siroire a solutiei de stropit. Nu sunt permise alte amestecuri in solutiile de Polisulfura de Calciu.

    POMI FRUCTIFERI ȘI VIȚĂ DE VIE
  • La o lună de la primul tratament, într-una dintre ferestrele iernii (temperatura este de peste 0 grade Celsius), se aplică al doilea tratament cu substanţe de tipul polisulfură de bariu, în concentraţie de 5-6% sau zeamă sulfocalcică, în concentraţie de 20%. Împotriva făinării mărului mai poate fi folosită şi metoda aplicării unor substanţe chimice de tipul polisulfură de calciu, în concentraţie de 20%.