Toamna târziu
- Tăiați și înlăturați toate tulpinile varietăților de toamnă după ce au căzut frunzele.
Tunderea zmeurilor de vară și de toamnă se va face foarte diferit. Fiecare varietate are nevoie să fie tunsă doar o dată pe an, dar trebuie să știți când – altfel recolta va fi o dezamăgire. Zmeurii de toamnă vor rodi pe tulpinile din anul în curs, așa că atunci când vor termina de rodit le veți tăia la nivelul pământului. Anul următor plantele vor da din nou lăstari de jos. Însă zmeurii de vară rodesc pe tulpinile din anul precedent. Le puteți desigur tăia după ce au fost culese toate fructele, dar trebuie să fiți atenți să nu tăiați noii lăstari care nu au rodit încă: veți avea nevoie de aceștia pentru anul care urmează.
Spalieri din pari și sârmă
Un sistem special construit din pari de lemn și sârme este cel mai bun mod de a sprijini zmeurii, mai ales varietățile de vară care cresc înalte. Folosiți pari de lemn de 8 x 8 cm rezistenți la putrezire și înalți de 2,5 m. Îngropați-i în pământ la 60 cm și întindeți între ei pe orizontală sârmă galvanizată, ori pe un singur rând, ori pe două rânduri prinse pe niște bucăți încrucișate.
Spalieri cu un singur rând de sârme
- Legați trei sârme pe orizontală la 75 cm înălțime, la 1,1 m înălțime și la 1,5 m înălțime.
- Tensionați-le cu ajutorul unor șuruburi.
- Pe măsură ce noii lăstari cresc, legați-i de sârme cu ață.
Spalieri cu două rânduri de sârme
- Atașați câte două bucăți de lemn (de 60 cm) încrucișate pe fiecare par, una la 1 m, și cealaltă la 1,5 m.
- Întindeți pe orizontală sârmă între ele, și legați încă câteva sârme sau sfori încrucișate la intervale regulate.
- Tulpinile vor crește printre sârme.
Tunderea zmeurilor de vară
Tunderea se va face în general vara târziu, după ce toate fructele au fost culese. Noile tulpini care vor rodi anul care urmează, vor fi legate strâns și li se va tăia doar vârful iarna.
- Vara târziu după recoltare, tăiați de la bază toate tulpinile care au dat rod în acest an. Aceasta va lăsa aerul și lumina să pătrundă și va reduce riscul îmbolnăvirii lăstarilor noi de la cei vechi.
- În același timp, asigurați-vă că noii lăstari sunt legați la o distanță de 10 cm unii de ceilalți. Dacă sunt prea lungi, arcuiți-i și fixați-i așa. Astfel vor avea un aspect ordonat și nu vor fi distruși de vânt.
- În februarie tăiați vârful tulpinilor arcuite la aproximativ 15 cm deasupra sârmei orizontale de sus. Acestea vor fi tulpinile care vor da rod în această vară.
Tunderea zmeurilor de toamnă
După ce tulpinile își pierd frunzele toamna, tăiați-le sau tundeți-le la nivelul pământului. Noii lăstari vor ieși primăvara și fructele se vor face vara târziu. Dacă nu tăiați tulpinile toamna, vor înmuguri din nou anul următor și vor produce o recoltă mică vara, motiv pentru care uneori sunt numiți zmeurii veșnic roditori. Însă direcționarea energiei înspre recolta de toamnă va duce la rezultate mai bune.
- Zmeurii sunt plante rezistente la îngheț și pot trece de iarnă fără protecție.
- Toamna târziu, tăiați de la bază toate tulpinile care au crescut în anul precedent.
- S-ar putea ca noii lăstari să aibă nevoie de ajutor să ajungă la sârme. Întindeți-i legându-i cu ață.
- Vara devreme, tăiați orice lăstari noi care nu au avut o creștere bună, sunt slabi dezvoltați sau au crescut în direcții greșite.