Poate nici macar nu ati observat asa ceva la voi in gradina, dar in cele mai multe cazuri exista si se inmulteste cu repeziciune.
Rezultat - distruge seminte plante flori iremediabil!!!
Se poate reduce numarul lor si chiar se pot elimina din gradina prin urmatoarele metode ecologice:
Prima modalitate am invatat-o de la bunicul meu, de pe vremea cad eram copil si nu prea avea la indemana solutii si prafuri chimice pentru tratarea solului din gradina, si am folosit-o cu succes de fiecare data cand a fost nevoie.
1 "Borcanul cu bere"
Materiale necesare:
Un borcan din sticla(800gr) sau un recipient cu peretii netezi si cat mai inalti, care se ingroapa in pamant pana la nivelul solului si in acel borcan se pune aproximativ 1-2 cm de bere. Asemenea capcane se pot amplasa in mai multe locuri din gradina si bineinteles rezultatul va fi pe masura...:)))
Probabil va intrebati ce legatura are berea si coropisnita...pai... nu stiu exact ...dar are rezultate foarte bune, mirosul berii este irezistibil pentru acest daunator.
Periodic se verifica continutul borcanului, dupa caz se mai completeaza cu bere si bineinteles se scot insectele care cad in borcan si nu mai pot sa iasa.
2 "Groapa cu gunoi de grajd"
Cum se procedeaza:
- Pai asta este o metoda care se foloseste in special toamna cand in gradina coropisnita nu prea mai are ce sa distruga si este in cautare de hrana.... in gradina se sapa gropi, din loc in loc, adanci de 60-80 cm, in care se pune gunoi "proaspat" de grajd si se acopera cu paie si putin pamant deasupra...asa sa le tina de cald.
Coropisnitele se vor aduna la iernat, este mediul ideal pentru ele sa se adaposteasca peste iarna. Iar intr-o zi cat mai geroasa de iarna ridicam paiele si sa le lasam in ger sa inghete sau le colectam sa le dam foc.