2018 ne-a oferit o vara capricioasa din punct de vedere al vremii pentru domeniul agricol, cu perioade de umiditate sporita, dar si perioade de seceta. Pentru unele plante a fost favorabila, pentru altele mai putin. Dar pentru ca roadele toamnei sa rasplateasca pe deplin munca, procesul de depozitare si distribuire a legumelor si fructelor in cele mai bune conditii este foarte important in economia unui agricultor. Aici intervin ambalajele care pot sa pastreze valoarea produselor pentru ca atunci cand ajung pe masa sau in conserve sa isi mentina nutrientii pentru care le cultivam.
Ambalarea in boxpaleti
Teoretic, boxpaletii reprezinta un sistem ideal de ambalare pentru o gama larga de aplicatii, atat din domeniul agriculturii, cat si din industrie. Practic, variantele produse din lemn si utilizate inca pe scara larga au o serie de neajunsuri sub aspectul greutatii prea mari si variabile, igienei deficitare, absorbtiei de apa si producerii de mucegaiuri care deterioreaza rapid atat ambalajul in sine, cat si marfa din interior. O solutie mai eficienta de ambalare sunt boxpaletii din plastic. Acestia sunt realizati din materie prima virgina, o polietilena de inalta densitate (HDPE) non-toxica din punct de vedere alimentar, ce garanteaza o durata lunga de viata si rezistenta crescuta impotriva agentilor chimici, a inghetului, caldurii si a radiatiilor UV. In boxpaleti, legumele si fructele se pot depozita fara probleme in spatii de exterior cat timp ne mai bucuram de toamna. Colturile rotunjite si suprafata interioara neteda faciliteaza curatarea si nu agreseaza mecanic marfa din interior. Designul robust permite depozitarea, suprapunerea si transportarea alimentelor sau a bunurilor industriale.Dimensiunile boxpaletilor sunt gandite astfel incat sa optimizeze utilizarea spatiului in camioane, containere si in depozite. Daca vorbim despre cantitati mari de marfa, optimizarea spatiului de transport reprezinta si economii prin reducerea numarului de drumuri necesare pentru o anumita cantitate de marfa. Iar pentru un agricultor chibzuinta este de esentiala pentru a avea rezultate de la an la an.Intrucat boxpaletii din oferta Iridex Group Plastic nu absorb umezeala, greutatea boxpaletilor din plastic ramane constanta, astfel incat, la cantarirea containerul plin, veti sti exact ce cantitate de fructe sau de legume se afla in interior. Acesti boxpaleti au capacitati cuprinse intre 330 si 690 l, iar, in functie de nevoile de stivuire, boxpaletii pot fi prevazuti cu traverse.
Boxpaletii vin in doua variante: perforati sau plini. Varianta inchisa (plina) este potrivita pentru lichide si produse alimentare suculente cum sunt, de exemplu, strugurii. Datorita materiilor prime de inalta calitate din care sunt fabricati, boxpaletii sunt rezistenti la substante acide sau alcaline, atat diluate, cat si concentrate.Atat structura de pereti dubli, cu ranforsari la colturi si in centru, cat si forma partii inferioare garanteaza o rezistenta mare la incarcare. Datorita colturilor rotunjite si robinetului de scurgere cu diametrul de 1" sau 2" fixat de corpul boxpaletului, golirea, dar si curatarea interiorului se face foarte usor.Boxpaletii inchisi pot fi utilizati si pentru stocarea produselor industriale de mici dimensiuni (la gramada). In agricultura, acesti boxpaleti sunt ideali pentru depozitarea sau transportul spre procesare a diferitelor fructe sau legume cum sunt: struguri, prune, piersici, rosii, castraveti etc., iar pentru industria alimentara, acesti boxpaleti sunt recomandati pentru depozitarea sau procesarea pe termen lung a produselor din carne sau lactate in spatii frigorifice.Pe de alta parte, boxpaletii perforati permit circulatia aerului prin pereti, ceea ce ii recomanda pentru depozitarea si transportul produselor agricole sau a altor produse alimentare ce necesita aerare. Mai ales cand avem de-a face cu produse sensibile, cum sunt fructele si legumele, este important sa evitam supraincalzirea si transpiratia, fenomene care ar deteriora rapid marfa. Pentru productia de fructe sau legume, boxpaletii perforati sunt alegerea potrivita pentru transportarea si pastrarea acestora.Depozitarea in spatii refrigerate nu reprezinta o problema, intrucat boxpaletii au o rezistenta ridicata la inghet, oferind in acelasi timp o usoara protectie la temperatura. Fiind usor de manevrat, riscul de alunecare si accidente in depozit este extrem de redus. La cerere, boxpaletii se pot personaliza prin stantarea de nume, logo-uri, instructiuni, numere seriale si grafica pe corpul boxpaletului.
Sursa:https://www.gazetadeagricultura.info