Doctorul Plantelor: Maronirea acelor Toamna la Thuja ,Depistare, combatere si tratamente.

joi, 25 octombrie 2018

Maronirea acelor Toamna la Thuja ,Depistare, combatere si tratamente.


Combatere si tratamente
 Pentru a preveni aparitia bolii se pot avea in vedere urmatoarele:
  • Plantarea la distante corespunzatoare (fata de alte plante, ziduri sau borduri) si de preferat in afara perioadelor caniculare.
  •  Fertilizarea corespunzatoare si imbogatirea solului.
  • Se evita tunderea plantelor pe timp umed si astfel crearea unor zone, rani pe unde pot patrunde patogenii.
  • Se evita irigarea prin aspersiune, udarea excesiva si neregulata. Irigarea se face de preferat dimineata. Irigarea seara corelata cu temperaturile mai scazute din noptile reci favorizeaza dezvoltarea si raspandirea patogenilor.
Tratamente
Tratamentele se aplica la constatarea simptomelor de boala, indiferent de perioada sau preventiv respectand urmatoarea schema de tratament:
Inainte de efectuarea tratamentului, se tund ramurile afectate iar cele cazute pe sol (sugeram scuturarea plantei direct pe o folie) se aduna si se ard pentru a evita raspandirea si reinfectarea din fructificatiile patogenului.
Unele dintre cele mai eficiente fungicide pentru combaterea infectiilor cu fungi si bacterii la Tuia sunt fungicidele pe baza de cupru. Acestea se pot achizitiona  din magazinele specifice sau pot fi comandate pe internet. Cateva fungicide de contact ce pot fi aplicate pe conifere sunt: Champion, Funguran, Curzate Manox, Fungicid Dithane, Aliette, Zeama Bordeleza(Piatra vanata) etc. Cel mai bine insa este sa le cautati dupa substanta activa, deoarece aceste fungicide sunt periodic inlocuite sau imbunatatite.

Cateva reguli pe care trebuie sa le respectati atunci cand faceti tratamente de stropire cu fungicide:


  • Folositi o pompa speciala pentru stopit.
  • Respectati cu strictete instructiunile si dozajele de pe ambalaj.
  • Folositi echipamanete de protectie specifice si respectati masurile de igena specificate pe ambalaj.
  • Stropiti plantele la temperaturi de peste 5 grade celsius,  de preferat in zile cu vant scazut si posibilitati reduse de ploaie.
  • Nu lasati animale de casa in preajma atunci cand stropiti.
Pentru a ajuta plantele se treaca peste perioada de boala se pot aplica ingrasaminte. Recomandat pentru conifere si pentru Tuia in special este fertilizarea cu sare amara. Aceasta aduce un aport de magneziu si sulf si are un efect realmente vizibil ajutand plantele sa isi revina.
Schemele de tratament prezentate mai sus se pot aplica preventiv pentru toate tipurile de conifere.
Daca intampinati astfel de probleme in propriile gradini, va invitam sa postati poze cu plantele afectate sau sa ne cereti sfatul pentru diagnosticare.
SURSA:www.dreamgardens.ro