Metodele cu ajutorul cărora vei învăța cum să faci trandafirii să prindă rădăcini sunt uşor de urmat şi nu necesită prea multă pricepere sau experienţă într-ale grădinăritului.
Cel mai indicat este să încerci să prinzi trandafirii în sezonul rece; vremea rece stimulează atât încolţirea rădăcinilor cât şi dezvoltarea sănătoasă a acestora după plantarea în pământ.
Aşadar, alege trandafirii preferaţi şi urmează instrucţiunile!
Cel mai important pas îl reprezintă stimularea apariţiei rădăcinilor. După ce trandafirii încolţesc, pot fi plantaţi în ghiveci fără probleme. Folosind un cuţit bine ascuţit (sau un cutter), taie partea de sus a tulpinei, adică partea cu floarea. Este important ca tăietura să fie cât mai curată!
Ideal este ca tulpina să aibă în jur de 25 de cm după tăiere. Tăietura de sus, care rămâne expusă la aer, trebuie acoperită cu ceară pentru a preveni oxidarea şi, astfel, uscarea tulpinii. Taie puţin şi din baza tulpinii ca să stimulezi încolţirea rădăcinilor, şi înlătură cu grijă toate frunzele de pe tulpină.
Mai departe, poţi alege una dintre cele trei metode descrise în continuare. Poţi testa fiecare metodă pe o tulpină diferită, şi apoi să foloseşti varianta care ţi se pare cea mai simplă şi mai „rodnică”.
Metoda 1
Dizolvă 100 mg de drojdie într-un litru de apă, apoi ţine tulpina trandafirului în această soluţie timp de o zi. Ai grijă să scufunzi în apă doar o treime din tulpină. După acest prim tratament, spală tulpina cu apă caldă şi mut-o într-un alt vas, apoi toarnă apă până la jumătatea tulpinii. Până la apariţia rădăcinilor, ai grijă să completezi mereu apa care se evaporă din vas.
Metoda 2
Dizolvă o linguriţă de miere într-un litru de apă, apoi ţine tulpina în soluţie timp de 12 ore. La fel, doar o treime din lungimea tulpinii trebuie să fie scufundată în apă. După aceste prime 12 ore, mută tulpina într-un alt vas şi toarnă apă până la jumătatea tulpinii.
Metoda 3
Toarnă 10 picături de suc proaspăt de aloe vera în apa în care vei ţine tulpina. Sucul de aloe accelerează încolţirea rădăcinilor şi împiedică putrezirea tulpinii. Nivelul apei trebuie să ajungă până la jumătatea tulpinii. Nu uita să înlocuieşti pe parcurs apa care se evaporă cu alta proaspătă. Ca să întăreşti mai departe planta şi rădăcinile, poţi să mai adaugi câteva picături de suc de aloe după 10 zile.
Atunci când rădăcinile sunt suficient de lungi şi de viguroase, plantează trandafirul în ghiveci folosind pământ obişnuit pentru plante de casă.
Indiferent de metoda aleasă, trandafirul se va prinde şi va înflori!
Sursa:http://news-white.com