Doctorul Plantelor: Cum se taie Agrisul,explicatie simpla

miercuri, 12 decembrie 2018

Cum se taie Agrisul,explicatie simpla


Tunderea

Agrișii dau rod pe tulpini de 1 până la 3 ani. Tundeți tufișul în fiecare an lăsând cam șase crengi din cele de 1, 2 sau 3 ani. Tăiați la nivelul solului orice tulpini mai vechi de 3 ani. Veți putea să vă dați seama de vârstă după culoarea tulpinii care se închide și se decojește cu timpul. De asemenea scurtați orice tulpini care sunt prea lungi. Agrișii pot fi de asemenea dirijați sub forma unor copaci mici sau pe spaliere.

Recoltarea și păstrarea

Agrișele vor crește mai mari dacă răriți din fructe. Puteți începe culegerea lor de la sAgrisefârșitul primăverii (fructe care le puteți consuma gătite) și să le lăsați pe restul să crească mai mult și să se coacă complet. Agrișele desert pot fi mâncate imediat după ce au fost culese, când aroma și dulceața sunt la culme. Pot fi păstrate și la frigider mai multe zile sau congelate.
Recolta poate fi diferită în funcție de varietate, dar și de la an la an în funcție de vreme. Se pot obține recolte între 3,5 și 4,5 kg de pe un tufiș.

Boli și dăunători

Unele din cele mai gustoase varietăți de agriș sunt predispuse la făinare. Pulverizați de mai multe ori cu sulfur, săpun, bicarbonat sau ulei pentru a controla această boală.
Boli ale frunzelor pot determina dezvoltarea unor pete închise la culoare, și în cele din urmă îngălbenirea și căderea lor. Tufișurile afectate vor continua însă să dea fructe. Dacă problema este mai gravă stropiți cu cupru.
Două insecte afectează în general agrișul: larva de fructe care pătrunde în interiorul acestora determinându-le să se coloreze prematur, și omida care mănâncă frunzele. Ambii dăunători pot fi controlați prin stropire cu insecticid.
sursa foto:http://doctorexpres.ro