Doctorul Plantelor: Tratamente la legume, de la răsad la recoltare,cele mai bune sfaturi!

sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Tratamente la legume, de la răsad la recoltare,cele mai bune sfaturi!


La legume, în faza de răsad, sunt recomandate două tratamente, cu Previcur Energy. Este un fungicid sistemic care, în această fază, combate mana de sol și căderea plăntuţelor. Conține două substanțe active, care îi conferă un mecanism complex de acţiune, fosetil de aluminiu și propamocarb clorhidrat. În cazul aplicării la sol, propamocarb este preluat prin rădăcini şi distribuit în plantă, iar fosetil de aluminiu are sistemie completă, protejând noile creșteri și stimulează sistemul de autoapărare a plantelor“ – ne-a spus Marius Dineș (foto) , crop manager pe legumicultură, la Bayer. Prima dată se aplică pe sol, imediat după semănare, aproximativ 3 litri de soluție 1% pe metrul pătrat de pat germinativ. A doua oară, plantele trebuie stropite cu 7-10 zile înainte de repicare. Însă, înainte de semănat, se încorporează în sol Mesurol, un produs granular, în doză de 0,5 g/mp, care combate coropișnițele și limacșii. Același produs se utilizează și pe suprafețele pe care urmează să fie mutate răsadurile.
După repicare
Specialistul de la Bayer a recomandat ca, la o săptămână după replantarea răsadurilor în seră sau în câmp, să se aplice un tratament preventiv cu Antracol, care combate mai multe boli, precum mana, alternaria sau pătările. Este un fungicid de contact din grupa ditiocarbamaților, care blochează germinația sporilor și pătrunderea miceliului ciupercilor în plante.
„În general, trebuie făcute tratamente la 7-10 zile, iar în perioade favorabile bolilor și dăunătorilor, chiar la 5-7 zile. Însă este bine ca substanțele să fie folosite alternativ și nu de mai multe ori, cum recomandă producătorul, pentru a evita apariția rezistenței patogenilor“, a afirmat Dineș. De exemplu, pentru combaterea manei la cartof, castraveți, salată și ceapă, se poate folosi Infinito, de 1-3 ori. Este un fungicid sistemic nou, cu acțiune preventivă, curativă și antisporulantă, datorită mecanismului unic și diferit de acțiune al celor două substanțe active, respectiv fluopicolide și propamocarb clorhidrat. Este bine să fie utilizat din primele faze de dezvoltare ale plantelor, până aproape de maturitatea lor.
Înainte şi după înflorit
De asemenea, pentru combaterea manei la cartof, castraveți și tomate, precum și a pătării şi băşicării frunzelor la ardei, se recomandă Melody compact, 1-3 tratamente. Este un fungicid sistemic și de contact, care conține oxiclorură de cupru şi iprovalicarb. Se poate folosi înainte și după înflorit. Din cauza cuprului, nu poate fi utilizat în perioada înfloritului, pentru că acesta poate afecta florile, ducând la căderea lor, indiferent de plantă. Pe de altă parte, cuprul este foarte bun împotriva bacteriozelor.
„Un alt fungicid sistemic eficient împotriva manei la castraveți şi ceapă este Aliette, care conține fosetil de aluminiu. Permite protecția pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative şi fructifere, inclusiv a creşterilor noi şi poate fi folosit inclusiv în perioada înfloritului. Prezintă proprietatea unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor. În general, se pot aplica 1-3 tratamente pe sezon, în funcție de presiunea bolilor“ – a precizat interlocutorul nostru.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 1
sursa foto:http://www.fermagardenbio.ro