Doctorul Plantelor: Cum se taie PRUNUL, cea mai buna exlicatie!Video

duminică, 17 februarie 2019

Cum se taie PRUNUL, cea mai buna exlicatie!Video




Prunii, ca de altfel majoritatea pomilor fructiferi, trebuie atent ingrijiti si tunsi ocazional pentru a creste si produce fructe in conditii optime. Daca ai posibilitatea sa ii ingrijesti pe tot parcusul anului, este indicat sa tunzi prunii de 2 ori pe an, o data primavara si o data toamna tarziu.
Tunderea va ajuta prunul sa creasca uniform, intr-un mod cat mai sanatos si va intari trunchiul pentru a putea sustine in siguranta cat mai multe ramuri noi, pline de fructe.
Primele crengi pe care trebuie sa le taiati sunt cele care cresc in interiorul coroanei, deoarece acestea se vor incurca unele in altele si vor ingreuna cresterea pomului. Totodata, aceste crengute trebuie taiate pentru a permite prunului sa primeasca cat mai multa lumina de la soare.
Crengile bolnave sau vestejite trebuie taiate si ele, deoarece acestea ar putea avea un impact negativ asupra intregului pom, imbolnavindu-l complet.
Cand tundeti prunii, sa va asigurati ca taiati crengutele pe care nu le doriti cat mai aproape de creanga mama si astfel, vor creste noi ramuri, orientate intr-o directie buna, care in urmatorii ani vor incepe sa dea si ele fructe.

Trebuie sa aveti mare grija cand incepeti tunderea unui prun pentru a nu taia ramuri de baza, deoarece in acest mod, cresterea pomului fructifer va fi usor ingreunata. Pentru a va bucura in mod constant de pomi infloriti si cu multe fructe, acestia trebuie tunsi in fiecare an, mai ales daca observati crengi crescute in interior sau ramuri bolnave sau uscate.
Probabil ca la inceput iti va fi putin mila sa tunzi un pom fructifer, dar trebuie sa te gandesti mereu ca ii faci un bine si astfel treaba va merge mult mai usor.
Odata tuns prunul, acesta va arata mult mai bine, va fi mai sanatos si va creste mai puternic cu o productivitate mult imbogatita.