Doctorul Plantelor: Ghid complet: tăierea pomilor fructiferi

miercuri, 6 februarie 2019

Ghid complet: tăierea pomilor fructiferi



Operațiunea de tăiere a pomilor fructiferi este obligatorie în livadă. După cum spune profesorul de horticultură Mohácsy Mátyás, tăierea pomilor fructiferi este ”o operațiune de cultivare prin care se taie înapoi unele părți verzi sau lemnoase ale plantelor fructifere, sau chiar ramura în sine, și se fac mici incizii, răniri pe suprafața ramurilor, în interesul scopului de cultivare.”
Prin această acțiune se menține echilibrul dintre creștere și rodire și se îmbunătățește și menține calitatea recoltei. Coroana are de beneficiat în urma tăierii deoarece devine mai aerisită, mai luminată și va primi forma pe care ne-o dorim.


Tăierea pomilor necesită cunoștințe specifice și experiență, fiind importantă pentru rodire iar riscul de a greși este destul de ridicat. Înainte să vă apucați să faceți aceste tăieri benefice pentru pomii dumneavoastră din livadă, dacă nu sunteți siguri pe ceea ce faceți, puteți să cereți sfatul unui specialist.
Înainte de a începe această acțiune o să aveți nevoie de următoarele scule:
foarfecă de grădină
fierăstrău
scară
mănuși de grădină

Cum se fac tăierile pomilor fructiferi?

Tăierile se fac la temperaturi de peste -5oC și reprezintă măsuri de stimulare a creșterii, după cum am specificat mai sus. Ține cont de următorul aspect: cu cât se taie mai mult cu atât creșterea va fi mai puternică.
Pentru o tăiere eficientă trebuie să:
  • eliminați ramurile uscate, rupte sau rănite, cele care se intercalează și se ating, dar și cele care sunt orientate spre interior
  • lăstarii tineri rămân iar cei bătrâni sunt tăiați la o ramificație
  • în cazul în care nu există ramificații atunci se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior

Tipuri de tăieri

Tăierile pomilor se împart în două mari categorii care, la rândul lor, au subcategorii mai mici:

1. După scopul urmărit:

1.1 Tăiere de formare
1.2 Tăiere de rodire
1.3 Tăiere de întinerire
1.4 Tăiere de corectare
1.5 Tăiere de regenerare

2. După timpul de execuție:

2.1 Tăierea în uscat
2.2 Tăierea în verde

1.1 Tăierea de formare:

Formarea unei coroane se obține în 3-5 ani de la plantarea pomului. Aceste tăieri de formare se fac în funcție de forma pe care dorim să o obținem pentru pomul nostru. Scopul acestui tip de tăieri este de a dirija energia pomului spre ramurile tinere, pentru păstrarea capacității vegetative și dezvoltarea ramificațiilor puternice.

1.2 Tăierea de rodire/fructificare:

Aceste tăieri au scopul de a păstra un echilibru în aspectul fiziologic al pomului și de a norma încărcătura cu muguri în raport cu potențialul pomului. Aici, se pot tăia elementele de rod pentru a le dimensiona și pentru a forma noi elemente. Ramurile trebuie repartizate în așa fel încât să fie un raport de 2:1 sau 3:1 între ramurile cu flori și cele fără flori.

1.3 Tăierea de întinerire:

Este recomandat ca aceste tăieri să fie făcute în perioada de repaus, primăvara târziu, pentru a se putea face o deosebire între mugurii sănătoși și cei care au fost atinși de ger. Pentru pomii bătrâni, această operațiune se poate face și toamna, pentru a scurta rădăcinile, lucru care le prelungește viața.

1.4 Tăierea de corectare:

Unii pomi pot dezvolta crenguțe subțiri și scurte care trebuie îndepărtate. Acestea se datorează faptului că partea centrală a coroanei este umbrită, ceea ce duce la deteriorarea florilor. Se recomandă tăierea crengilor foarte înalte, care blochează lumina soarelui să ajungă la toate crengile pomului.

1.5 Tăierea de regenerare:

Pentru a readuce o ramură bolnavă la stadiul de dinainte, este recomandată tăierea acesteia foarte repede deoarece se dezvoltă rapid și se întăresc, consumând resursele celor care rodesc. Aceste ramuri sunt neroditoare și de cele mai multe ori sunt parazitare.

2.1 Tăierea în uscat sau de iarnă:

Aceste tăieri încep atunci când gerurile s-au terminat, pentru a nu vătăma pomul, luna martie fiind de obicei momentul potrivit.

2.2 Tăierea în verde sau de vară:

Aceste tăieri se execută după ce au fost culese fructele. Pe lângă aceste tăieri, este recomandată și stropirea pomilor. De asemenea, este recomandată și ruperea lăstarilor care pot deranja ramificațiile normale ale pomului. Aceste tăieri pot fi făcute și pe pomii care cresc puternic dar au o producție scăzută. Această tăiere are ca scop iluminarea pomului.
Dezvoltarea tehnologiei a dus de-a lungul timpului la proiectarea unor unelte motorizate eficiente, care să faciliteze diverse operațiuni de îngrijire a spațiilor verzi. Un astfel de exemplu este și emondorul de înălțime, ce înlocuiește cu succes foarfeca tradițională de tăiat pomii și fierăstrăul.
Practic, un emondor este un motofierăstrău atașat la o tijă telescopică, care permite utilizatorului să ajungă în locurile înalte și greu accesibile din vârful pomilor. Puteți să investiți într-un astfel de echipament, care să vă permită o toaletare simplă și rapidă a pomilor din curte și grădină.


Greșeli în tăierea pomilor

Tăierea târzie, după ce pomii pornesc în vegetație, poate aduce daune pomului deoarece seva din timpul iernii migrează spre mugurii din extremitățile ramurilor, acești muguri fiind îndepărtați prin tăiere. Acest lucru poate afecta creșterea pomului și calitatea fructelor pe care acesta le produce.
Efectele adverse pe care le pot avea tăierile greșite sunt următoarele:
  • pierderea rodului
  • îndesirea coroanei
  • creșteri puternice sau prea slabe
  • număr mic de rod în unii ani sau număr foarte ridicat de rod în alți ani
Te invităm să citești și un ghid complet despre plantarea pomilor fructiferi. Totodată, te rugăm să ne spui în comentarii dacă recurgi la tăierea periodică a pomilor și ce metodă folosești.
Sursa:https://big.store.ro