Doctorul Plantelor: Regulile de tăiere a pomilor fructiferi pe care trebuie să le cunoască livădarii

marți, 12 februarie 2019

Regulile de tăiere a pomilor fructiferi pe care trebuie să le cunoască livădarii


De ce depinde alegerea formei de coroană?
Lectorul universitar afirmă că o informație utilă pentru livădari ar fi faptul că alegerea formei de coroană depinde „de tendințele naturale de creștere a pomului, care sunt determinate de particularitățile biologice ale soiului și portaltoiului, de cerințele față de lumină, aer, de destinația producției, cum ar fi pentru consum local, export sau industrializare”.
„Pentru a forma o coroană, atribuită pomilor viguroși fără suport, este necesar ca în tehnica lucrărilor de formare a scheletului pomului să se țină cont de anumite valori. Astfel, unghiul de ramificare, format dintre o ramură de la scheletul pomului și cea de la axul acestuia, trebuie să fie în limitele 45-60˚, iar unghiul de divergență format dintre două ramuri de schelet alăturate să fie nu mai mic de 90˚, dacă într-un etaj sunt amplasate patru ramuri de la scheletul pomului. În condițiile ecologice și de producție din R. Moldova, până în prezent se recomandă conducerea și tăierea pomilor fructiferi în funcție de specie după diferite forme de coroană”, spune expertul în horticultură.
Soiuri diferite, reguli diferite
Astfel, Sergiu Popa divulgă câteva dintre regulile în tăierea pomilor, specifice diferitelor soiuri.
„Este un domeniu foarte vast și pentru fiecare soi trebuie de urmat reguli diferite în tăierea și formarea coroanei. De exemplu, pentru pomii de măr, altoiți pe portaltoi de înălțime mare și mijlocie, asociați cu soiuri de aceeași vigoare, sunt recomandate formele de coroană palmeta etajată cu brațe oblice, palmeta liber aplatizată și piramida mixtă de volum redus. Nucul este recomandat de a fi condus după piramida neetajată și vasul ameliorat. Se recomandă de a fi întreprinsă tăierea pomilor în primii ani de vegetație de persoane calificate sau în urma petrecerii școlarizării efectuate de personalul din domeniul pomicol din cadrul UASM sau IȘPHTA”, a subliniat șeful Catedrei de Pomicultură.
„Fiecare pas trebuie făcut având anumite cunoștințe”
Pe specialistul în horticultură, profesorul Ananie Peșteanu, îl așteaptă zilnic producătorii din diferite colțuri ale R. Moldova pentru a învăța cât mai multe despre cum să facă agricultură corect. Ananie Peșteanu susține că astfel poate ridicată agricultura la un alt nivel și fermierii conștientizează că fiecare pas în agricultură trebuie făcut deținând anumite cunoștințe. O oportunitate în acest sens sunt seminarele organizate în cadrul Proiectului SUA în R. Moldova „ACED” în care profesorul își împărtășește cunoștințele cu producătorii. Deși sunt pe ultima sută de metri, expertul încă mai face recomandări cu privire la lucrările de tăiere și formare a coroanei pomilor fructiferi.


Cum să ai producție programată?

„Este foarte important să se țină cont la tăierea pomilor de densitatea mugurilor pentru a putea norma roada, pentru a avea o producție programată. Noile tendințe generale în acest domeniu se referă la faptul că, pentru a obține o recoltă bogată, se apelează la sistemele superintensive. Astfel, trebuie de știut că pomii tineri au tendința de a avea mai multă vegetație în vârf și este necesar ca să fie mugurele terminal și câțiva muguri din partea superioară a ramurii, precum și să se schimbe poziția de creștere a vlăstarilor din verticală în orizontală”, explică specialistul.

Tehnici eficiente pentru sisteme superintensive

Potrivit lui Ananie Peșteanu, dezvoltarea mai intensivă a vegetației în vârful pomului, fenomen mai puțin întâlnit la soiurile de măr altoite pe portaltoi de înălțime joasă, poate fi atenuată cu tăieri mai pronunțate. O vegetație mai deasă la baza pomului permite o poziționare a coroanei avantajoasă pentru a profita de lumină, însă în cazul unei vegetații prea intensive la bază se efectuează tăieri.

„Este foarte important de știut despre excitabilitatea mugurilor care reprezintă raportul dintre mugurii care „se pornesc” la numărul lor total anual de pe o ramură cu lungimea nu mai puţin de 30-35 cm exprimat în procente. Deosebim excitabilitate foarte înaltă (70%), înaltă (50-70%), medie (30-50%), joasă (20-30%) şi foarte joasă (20%). La soiurile de măr de tip „spur” ea este mai mare în comparaţie cu cele de tip „standard”. Există și capacitatea de lăstărire, care poate fi foarte înaltă (25%), înaltă (15-25%), mijlocie (10-15%), joasă (5-10%) şi foarte joasă (5%)”, a informat profesorul.

Expertul adaugă că, pentru livezile superintensive, sunt pretabile soiurile de pomi cu excitabilitate înaltă şi o capacitate moderată de lăstărire.

Menționăm că experții notează o creștere permanentă a interesului fermierilor pentru noutățile și tehnicile inovaționale în efectuarea lucrărilor în întregul lanț valoric agricol.

Când se efectuează lucrările de tăiere a pomilor?

În cazul pomilor fructiferi, tăierile în uscat trebuie să înceapă atunci când nu mai sunt aşteptate geruri cumplite. Sigur că niciun an nu este identic cu altul, dar statistic, începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezile de pomi.

Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistenţa la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit că pomii care nu au fost supuşi tăierilor au rezistat mai uşor gerurilor decât cei care au suportat acţiuni de tăiere înaintea apariţiei acestor geruri.

Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, păr sau prun). Mărul, atât prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obţinute (Jonagold, Elstar) se dovedeşte, de asemenea, sensibil la ger.
Sursa: ZiarulNational.md