Doctorul Plantelor: Rosii soiul Buzau 1600.Video

sâmbătă, 9 februarie 2019

Rosii soiul Buzau 1600.Video

sursa foto:http://www.replicahd.ro
Buzau 1600 este un soi de rosii creat de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau in 1977. A fost dedicat aniversarii a 1600 de ani de la prima atestare istorica a localitatii Buzau.
Buzau 1600 este un soi de rosii cu crestere nedeterminata si o maturitate medie-tarzie (semitardiva) destinat cu precadere consumului sub forma proaspata. Este un soi viguros, adaptat la conditiile climatice din zonele din Romania care sunt favorabile culturii tomatelor si care este rezistent la atacul principalilor agenti patogeni. Iubeste foarte mult soarele. De regula, inaltimea medie a tufei este de peste 1,5m necesitand sprijin (arac, spalier, etc) Planta produce un fruct de culoare rosie uniforma, in forma rotunda si cu o suprafata neteda, ferma, care nu crapa. Greutatea fructului este in jur de 200g, incadrand soiul in categoria tomatelor cu fructe de marime medie. Gustul este placut, fara a fi deosebit, cu seminte putine.


Buzau 1600 este considerat un soi de rosii productiv. Potentialul normal de productie este de 60-80 t/ha, dar cu o tehnologie optimizata, productia poate creste pana la 150 t/ha
Eu cultiv acest soi de multi ani, in primul rand pentru ca rosiile Buzau 1600 sunt bune la toate, de la salata, la gatit sau conserve. Trebuie sa ma ingrijesc sa am seminte de la un an la altul. Un sinur lucru ma nemultumeste, faptul ca este un soi care se coace cam tarziu. Daca s-ar putea recolta un pic mai devreme, ar fi rosie cu adevarat extraordinara.