Doctorul Plantelor: Zeama de urzici mi-a ferit legumele de mană.Vezi reteta

marți, 5 februarie 2019

Zeama de urzici mi-a ferit legumele de mană.Vezi reteta



sursa foto:https://alexandruguzi.ro

Ion Batin, com. Secuieni, jud. Bacău
Dragi agricultori amatori,
Cu toții ne dorim să avem o grădină frumoasă și sănătoasă, cu perspective de a culege roade din cele mai bogate și gustoase. Și se poate în mod natural.
S-a terminat de mult perioada de plantat în grădină și culegem chiar primele recolte. Acum ne preocupăm să îngrijim plantele după priceperea noastră, le udăm, plivim, prășim și ne crește inima de bucurie și mulțumire când le vedem cât de frumoase și sănătoase sunt.
Cu toată atenția pe care o acordăm grădinii noastre, ne trezim într-o bună zi cu „musafirii nepoftiți“, diferiți agenți patogeni și dăunători, care se instalează pe plantele noastre, cu scopul de a le ataca; la început lent și dacă nu luăm măsuri de combatere se poate ajunge până la distrugerea totală a recoltei.
Așa se întâmplă cu majoritatea legumelor (roșii, castraveți, varză, pepeni etc.) dacă nu luăm măsuri eficiente și la timp.
Majoritatea cultivatorilor de legume apelează la substanțe chimice (insecticide, fungicide) care distrug dăunătorii; dar în același timp afecteză calitatea legumelor noastre.
Există și tratamente naturale care mențin starea de sănătate a plantelor din grădina noastră, fără a le afecta calitatea și gustul. Eu folosesc de câțiva ani cu rezultate foarte bune pentru culturi, tratamente cu zeamă de urzică sau alternativ cu zeamă de coada-calului.
Procedez în felul următor: la 10 l de apă rece pun 1 kg de plantă (urzică sau coada-calului) și o las la macerat timp de 24 de ore. Apoi strecor zeama și o pun în pompa de stropit. Operațiunea de stropire se face printr-o baie completă a plantei și la foarte scurt timp după ploaie. Este recomandabil să stropim întreaga grădină pentru eficiență sporită; astfel evităm transmiterea bolii la alte plante.
Precizez că în anii trecuți unii dintre vecinii mei, tot grădinari amatori, se plângeau că toată recolta de roșii s-a mănat, practic s-a distrus, în timp ce la mine toate au rezistat până toamna târziu.
Tratamentul este ieftin, eficient și la îndemâna fiecărui grădinar. Merită să încercați.
Vă doresc succes