căldura și umezeala de la începutul verii ajută afidele să se înmulțească rapid în grădină sau printre plantele de ghiveci. Insectele minuscule, din categoria păduchilor, se adună ciucure pe mugurii fragezi și îi sufocă.
Afidele sunt deosebit de periculoase, dacă reușesc să se înmulțească pe tulpina plantelor. Ele atacă vârful mlădițelor fragede, unde le este mai ușor să se hrănească din seva plantei, de aceea vei vedea zeci de păduchi verzi adunați pe frunze și pe lăstarii tineri sau pe mugurii de floare. Afidele le distrug încet, încet, frunzele încep să se răsucească și nu se mai dezvoltă, iar bobocii de floare nu mai cresc suficient pentru a înflori. În cazul pomilor fructiferi năpădiți de afide, recolta este compromisă. Păduchii verzi atacă aproape toți pomii și toate plantele cu flori, inclusiv trandafirii robuști sau plantele cățărătoare. Sunt o adevărată pacoste în grădini și trebuie eliminați din primele zile de la apariție, să nu se înmulțească. De cele mai multe ori, atacul afidelor permite altor bacterii sau fungi să se răspândească în pomii fructiferi sau printre florile tale preferate.
Iată cum poți scăpa de afide cu soluții naturale
- Verifică periodic frunzele plantelor și ale pomilor fructiferi, în special la vârful crenguțelor tinere. La început, coloniile de afide sunt restrânse, iar păduchii se ascund sub frunze și ies în evidență abia după ce s-au înmulțit excesiv.
- Curăță cu delicatețe crenguțele și frunzele atacate și îndepărtează afidele cu o dischetă moale de bumbac îmbibată în apă. Insistă pe spatele frunzelor, unde păduchii depun mii de ouă microscopice. Curăță plantele săptămânal, deoarece nu vei scăpa de prima dată de afide.
- Stropește zonele afectate de păduchi cu o soluție din două părți apă și o parte alcool. Această soluție va omorî larvele afidelor, dar va afecta și frunzele tinere care vor avea tendința să se usuce. De aceea, a doua zi și în următoarele zile este bine să pulverizezi pe frunze apă simplă sau chiar apă de ploaie.
- Dacă alcoolul nu dă rezultate, combină 1 litru de apă caldă cu 30 ml de ulei și câțiva căței de usturoi pisați. Uleiul și usturoiul omoară și alungă afidele, datorită mirosului și a grăsimii.
Dacă afidele s-au înmulțit îngrijorător și pomii sau florile tale vor fi compromise, apelează la soluțiile speciale din comerț, dar ai grijă să respecți întocmai proporțiile indicate pe etichetă. În cazurile extreme, ce mai bine este să tai crengile afectate, să le aduni într-un sac și să le dai foc.
sursa foto: Foter.com