Rosiile sunt gustoase si sanatoase, insa pana ajung la maturitate au nevoie de multa ingrijire. Unul dintre procesele importante in dezvoltarea plantei este copilirea. Astazi, iti spunem cum sa copilesti rosiile pentru a avea o recolta sanatoasa si fara pierderi. Fara copilire, risti sa pierzi cel putin 20% din productie!
Ce sunt copilii si cum actioneaza:
- sunt lastari, care se dezvolta la axila frunzelor(unghiul format de tulpina si ramuri).
- neindepartati la timp, copilii cresc si afecteaza tulpina. Automat, este afectata si dezvoltarea eficienta a plantei. Nici fructele nu vor mai fi la fel de multe si de dezvoltate!
- copilii aglomereaza planta, scazand posibilitatile de aerisire si sporind riscul de aparitie a diverselor boli.
Cum si cand se efectueaza copilirea
- copilirea(ruperea lastarilor nocivi) se face, de regula, in diminetile insorite, devreme, pe racoare, dupa ce s-a uscat roua. AAstfel, ranile se vor vindeca mai repede.
- fa copilirea in momentul in care lastarul are maximum 3 centimetri. Planta se va vindeca mai repede!
- nu uita sa porti manusi subtiri(chirurgicale)! Seva rosiilor pateaza. La inceput aceasta este verde, apoi, insa, oxideaza si se inchide la culoare.
Citeste si: Cum sa ingrijesti ROSIILE. Aplica metoda FIRUL DE CUPRU!
- intervalul de copilire este de 4-8 zile pentru rosiile cu crestere determinata si de doua ori pe saptamana pentru cele cu crestere nedeterminata.
- primii lastari(copili) apar intre baza tulpinii si primul etaj florar. Poti scapa usor de acestia, pentru ca singura zona ce poate fi afectata este reprezentata de baza tulpinii.
- copilii apar, apoi, la baza frunzelor principale. Etapa de copilire presupune ruperea oricarui lastar pana in zona celui de-al doilea etaj florar.
- apuca copilii la 1 cm de baza de asa natura sa ramana la locul indepartarii un ciotulet, care nu va mai permite refacerea unui alt copil. Rupe-i sau taie-i cu o lama direct de la baza!
- in situatia in care copilii cresc prea mari, e posibil sa faci cinfuzie intre ei si tulpina. Pentru a nu gresi, trebuie sa te uiti dupa flori. Pe tulpina principala vei gasi inflorescente. Nu e cazul copililor!
Ce sa faci dupa copilire
- copilirea provoaca rani plantei, iar asta inseamna zone de patrundere pentru sporii prezenti in atmosfera. Pentur a evita aceasta situatie, imediat dupa terminarea lucrarilor se administreaza un fungicid, ce trebuie sa aiba cat mai bune proprietati de cicatrizare pentru protejarea plantei de o eventuala infectare cu agenti patogeni.