duminică, 21 aprilie 2019
Făinarea la măr – boala care vă poate distruge recolta în livadă.Vezi metoda de prevenire si combatere
Aceasta boala este prezenta pe toate continentele, in tarile unde se cultiva marul. In tara noastra, ca urmare a plantarii unor soiuri sensibile (in special Jonathan si Idared), a aplicarii in exces sau unilaterale a ingrasamintelor cu azot, s-a constatat in ultimele decenii o crestere alarmata a frecventei si intensitatii fainarii la mar.
Simptome: Boala se manifesta in tot cursul perioadei de vegetatie, fiind atacate frunzele, florile, lastarii tineri si uneori si fructele.
Organele atacate sunt acoperite de miceliu albicios care devine treptat galbui, pulverulent, ca urmare a formarii conidioforilor cu conditii.
Atacul pe frunzele tinere duce in scurt timp la deformarea si incovoierea usoara a acestora spre partea superioara, luand aspect de lingura. De asemenea frunzele atacate sunt mai putin elastice, devin casante si se ususca de timpuriu.
Lastarii puternic atacati se indoaie in forma de carlig si se usuca. Florile atacate prezinta petale deformate in sensul ca limbul se atrofiaza, uneori se despica in doua, pierd culoarea alb-roz si devin albe in timp ce sepalele se hipertrofiaza. Ele se usuca fara a forma fructe.
Atacul pe fructele tinere produce o stagnare in crestere si uneori chiar caderea acestora.
Agentul parogen: Podosphaera leucotricha f.c Oidium farinosum, ciuperca ierneaza intre solzii mugurilor sub forma de miceliu de rezistenta.
Primavara mugurii contaminati formeaza lastari, frunze, flori infectate, aceste organe constituind primele focare de infectie.
Profilaxie: Pentru prevenirea bolii se recomanda ca in permanenta lastarii puternic atacati sa fie taiati si distrusi prin ardere si de asemenea, cultivarea de soiuri de mar rezistente.
Masuri de prevenire si combatere:
In perioada de vegetatie se vor aplica tratamente cu Bumper 250 EC (0.03%), Clarinet (1.5 l/ha), Folicur Solo (0.75 l/ha), Kumulus DF (0.3%), Orius 25 EW (0.05%), Score 250 EC (0.225 l/ha), Shavit F 72 WDG (0.2%), Stroby DF (0.01%), Thiovit Jet (4.5 kg/ha), Topas (0.3 l/ha), Topsin 70 WDG (1 kg/ha).
SURSA:https://www.botanistii.ro