Doctorul Plantelor: Tratamente bio pentru rosii – cum scapam de bolile tomatelor

joi, 18 aprilie 2019

Tratamente bio pentru rosii – cum scapam de bolile tomatelor



Care sunt bolile tomatelor? Existra tratamente bio pentru rosii, fara chimicale?
Ghidul ce urmeaza va prezenta cele mai frecvent intalnite boli in cultura de rosii. Voi incerca sa prezint cat mai multe tratamente bio, unele testate de mine personal, altele probate de altii. Sper ca acest articol sa va fie de ajutor si sa aveti o cultura bogata si curata de rosii.

Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – preventia

In general, majoritatea bolilor care apar in cultura de rosii, nu sunt fatale. Important este sa le identificam din timp si sa le tratam inainte de a se extinde. Previne aparatia bolilor urmand cativa pasi esentiali:
  • Anticipeaza – incearca sa aflii cam care sunt bolile rosiilor frecvente in zona ta si in functie de asta planteaza soiuri rezistente la acele boli
  • Monitorizeaza – verifica plantele zilnic de simptome
  • Identifica – invata despre diferitele boli ala rosiilor si foloseste tratamente bio. Cu cat actionezi mai repede, cu atat plantele isi vor reveni.
  • Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – cum sa prevenim


  • Tratament bio cu praf de copt


  • Praful de copt este indicat pentru a controla raspandirea bolii numite Septorioza tomatelor sau patarea alba a frunzelor de tomate. Aceasta boala poate aparea in verile racoroase si ploioase. Poate fi observata ca pete pe frunze, dar lasata netratata poate decima cultura de rosii.

    Tratamentul bio cu praf de copt este facut din 2 litrii de apa calda, 1 lingurita de praf de copt si 1 picatura de sapun lichid. Se agita bine si se pune intr-un recipient cu pulverizare (sticla de solutie pentru spalat geamuri spre exemplu). Dupa ce se raceste, se aplica bine pe plante.
  • Laptele de vaca
  • Multa lume amesteca laptele cu apa (20% lapte si 80% apa). Eu am ales sa folosesc 100% lapte, o data pe saptamana. Pun laptele intr-un recipient cu pulverizare si stropesc bine toata planta. La sfarsit adaug si putin la fiecare radacina. Nu uitati ca laptele are calciu, asa ca de ce ati vrea sa-l diluati.
    Eu obisnuiesc sa ud cu lapte rosiile macar o data la 10 zile, insa indicat ar fi macar o data pe saptamana. Indicat este sa udati dimineata devreme.
    Infuzie de usturoi
    Usturoiul este un antibiotic natural si dusmanul ce mai de temut al cupercilor parazite si nu numai. Ca sa prepari aceasta solutie, pune intr-un vas 6 litrii de apa si 1kg de usturoi necuratat, dar zdrobit. Lasa la macerat 7 zile, intr-un loc intunecat si cald.
    Dupa ce au trecut cele 7 zile, strecurati lichidul in sticle de sticla. Cand pregatim solutia de udat, adaugam 100ml de macerat la fiecare 10 litrii de apa. Mai adaugam 4 linguri de sapun lichid si 4 linguri de ulei vegetal (ulei de floarea soarelui spre exemplu). Adaugam ulei pentru ca se acopera trupul eventualilor daunatori, impiedicandu-i sa respire, astfel omorandu-i.
    Va sugerez sa stropiti macar o data la 10 zile cu aceast tratament bio.