Doctorul Plantelor: Cinci metode bio impotriva paduchilor verzi

duminică, 2 iunie 2019

Cinci metode bio impotriva paduchilor verzi

Cinci metode bio impotriva paduchilor verzi

Paduchii verzi se localizeaza de regula pe partea inferioara a frunzelor, colonizand varfurile de crestere. De cele mai multe ori frunzele se rasucesc in prima faza apoi se ingalbenesc urmand ca in final daca nu sunt tratate sa se usuce. In ceia ce urmaeaza va vom prezenta cinci metode bio la indemana noastra pentru a combate in mod naural paduchi verzi.

Insecte folositoare:

De cele mai multe ori vedem ca in gradina apar buburuzele, ele sunt un dusman natural al paduchilor verzi. O buburuza adulta se poate hrani cu pană la 75 de larve pe zi. Buburuzele consuma aceste mici daunatori si in stadiu de larva si de adult.
Viespea parazitara va fi atrasa in gradina daca plantam  menta, fenicul sau sulfina alba. Odata atrasa in  gradina Viespea parazitara va incepe sa se hraneasca cu paduchi verzi din gradina.
Furnicile, care se hranesc cu un lichid dulce ce este eliminat de paduchi verzi, ca o mana. In acest fel, furnicile o vor duce in tot pomul sau pe toata planta. Aceasta mana formeaza, de asemenea, un mucegai negru sau o ciuperca plina de o pulbere neagra, care creste pe frunze si pe tulpini. In acest mod avnd un control asupra  paduchilor verzi, scapam si de mucegaiul negru.
Daca sunt putini purici, poti sa-i dai jos cu mana sau cu o perie mica.

Solutia pe baza de usturoi:

O altă modalitate de combatere a paduchilor din gradina de legume poate fi prepararea unei solutii pe baza de usturoi. Pentru asta este important ca atunci cand ploua sa adunam apa de ploaie intr-un vas. Vom avea nevoie de ea si de 200 de grame de usturoi ce se zdrobește si se pune la macerat in patru linguri de ulei, timp de 12 ore.
Peste acest amestec se adaugă doi litri de apa de ploaie si se lasa timp de o saptamana la o temperatura de 20°C. Solutia astfel obtinuta se strecoara si se dilueaza cu apa de ploaie, dupa care se pulverizeaza peste plantele afectate. Maceratul concentrat se poate păstrain beci sau frigider, in sticle inchise bine, pentru a fi utilizat o perioadă mai indelungata.

Extractul de Urzica:

Extractul de urzica este cel mai des intalnit deoarece el poate fi folosit in afara de insecticid si ca fungicid sau ingrasamant. Are cele mai multe utilizari fiind bun pentru aproape toate problemele.
Pentru prepararea extractului vom avea nevoie de doua kg de tulpini de urzica. Cele mai bune sunt urzicile din gradina sau de pe marginea unui rau. Urzicile se toaca sau se maruntesc si se pun intr-un vas impreuna cu circa 20 litri de apa. Se acopera si se lasa cateva zile. In fiecare zi se amesteca de doua sau trei ori. Dupa cateva zile cand vom da din nou capacul vasului jos ne va izbi un miros greu si intepator, acesta este semn ca maceratul este gata.
Solutia rezultata se strecoara si se poate pastra in sticle acoperite cu tiforn, timp de o saptamana. Se foloseste o solutie diluata: 500 ml  de extract de urzica la 5 litri de apa. Cu aceasta solutie se stropeste gradina.
Este bine sa stropim seara dupa o zi calduroasa si astfel daca nu intervin ploi aceasta va ramane eficient doua-trei saptamani.

Solutie de sapun lichid si ulei de bucatarie:

Se vor amesteca o cana  de ulei de masa cu o jumatate de cana de sapun lichid pana obtii o emulsie alba. Apoi se ia o lingura din aceasta emulsie si pune-o intr-un litru de apa. Cu aceasta solutie vei stropi plantele in zonele in care au purici.
Cu aceste solutie se va stropi plantele atunci cand nu este foarte cald sau canicula afara, pentru ca altfel riscam sa ardem frunzele plantelor.

Ceai de frunze de soc:

Putem prepara un ceai din frunze de soc astfel: punem la fiert aproximativ 500 g frunze de soc in aproximativ un litru de apa timp de 30 minute. Dupa ce sa fiert il strecuram si il lasam sa se raceasca. Separat intr-un litru deapa calduta se dizolva doua linguri de sapunlichid apoi se amesteca apa cu sapun si ceaiul de frunze, se lasa sa se raceasca din nou si se stropeste cu aceasta solutie plantele.
DACA A FOST DE FOLOS ACEST ARTICOL DISTRIBUITI .VA MULTUMESC !