Agentul patogen
Mana vitei de vie, produsa de PLASMOPARA VITICOLA, este una din cele mai periculoase boli, ataca toate părțile verzi ale plantei. În functie de conditiile climaterice si intensitatea atacului poate duce la: defolierea plantelor, distrugerea totală sau partiala
a inflorescentelor si boabelor. Atacul are impact semnificativ asupra calitatii strugurilor și vinului, cît și asupra cantitatii recoltei.Simptome
Ciuperca atacă toate partile verzi ale plantei. Pe frunze, lastarii tineri, infloriscente, rahis, circei, atacul se manifesta prin brunificarea partilor atacate si uscarea lor.
Pe boabele tinere cînd umiditatea aerului este ridicata, apare un puf alb (conidioforii și conidiile de atac), denumit ”Rot-Gris” (putregai gri). Pe boabele formate, atacul se manifestă prin brunificarea acestora. Boabele atacate se desprind usor de rahis si cad, aceasta forma se numeste ”Rot-Brun”, (putregaiul brun). Organele tinere sunt mai sensibile la atac si pe masura ce imbatrinesc, sunt mai putin receptive la atacul ciupercii.
Pe Frunze apar pete decolorate de culoare galbuie numite ”pete untdelemnii” in dreptul carora, in functie de umiditate si temperatura, apare dupa o perioada de timp un puf albicios. Mai tirziu petele se necrozeaza, se usuca si țesutul se rupe sau capata aspectul de zdrentuit. Atacul pe frunze batrine, toamna se caracterizeazaprin pete mici, colturoase, brune, care dau aspect de mozaic, care se numesc ”frunze mozaicate”.
Ciuperca ierneaza sub formă de oospori in frunzele infectate cazute pe sol toamna. Primavara, cind conditiile devin favorabile, oosporii germineaza provocind primele infecții (infectii primare).
Pentru ca infectia primara sa aiba loc sunt necesare urmatoarele conditii: temperatura peste 11 oC, sa existe organe verzi ale plantei. Din momentul provocarii infectiei pina la aparitia simptomelor bolii este necesara o perioada de timp de (incubatie) care este mai lunga sau mai scurta în functie de temperatura.
În mod obisnuit, aceasta este cuprinsa intre 10-20 zile de primavara, 4-8 zile în vara, dupa aparitia simptomelor (fructificatiilor) de la infectia primara, in cursul vegetatiei au loc infectiile secundare succesive.
Pentru a avea loc o infecție secundară sunt necesare următoarele conditii: temperatura peste 11 oC, iar perioada de umectare a organelor sa fie de aproximativ 90 min. Cu cit temperatura aerului va fi apropiata de optim (24 oC), frunzele vor fi infectate mai rapid. În cursul unei perioade de vegetație, in functie de conditiile anului, pot avea loc 1-5 infectii primare si 50-60 infectii secundare.
RECOMANDARI:
Masuri de prevenire si combatere
Combaterea buruienilor;
Asigurarea sistemului de sustinere;
Evitarea stagnarii apei;
Aplicarea corecta a taierilor;
Dirijarea lastarilor.
Viticultorii pot apela la o gamă largă de tratamente chimice pentru combaterea manei la vița de vie. Dintre acestea, recomandarea experților BASF este să se folosească Forum® Gold. Fungicidul combină două substanțe active: dimetomorf și ditianon. Acesta au proprietăți complementare și asigură un efect multisite, adică acționează asupra mai multor constituenți ai celulelor agentului patogen. Împreună, cele două substanțe asigură trei moduri de acțiune: preventiv, curativ și antisporulant.
Dimetomorful acționează sistemic translaminar. Substanța pătrunde adânc în plată și perturbă formarea peretelui celular al ciupercilor, le întrerupe ciclul de reproducere și suprimă răspândirea sporilor de Plasmopara viticola. A doua substanță activă, ditianonul, previne și inhibă germinarea sporilor și ajută la evitarea formării rezistenței la tratamentele cu fungicide. Împreună, cele două substanțe active din fungicidul Forum® Gold asigură viței de vie o protecție îndelungată și sporită, chiar și în condiții de presiune ridicată a manei asupra culturii de viță de vie.Mai mult, fungicidul Forum® Gold este independent față de condițiile de mediu. Odată aplicat fungicid Forum® Gold la vița de vie, ditianonul din compoziția produsului formează un depozit la suprafața frunzelor de vie, care este mereu activat de precipitații și rouă.Rezistența la spălare a fost demonstrată științific, în urma experimentelor de laborator. Astfel, în cazul în care la numai o oră după aplicarea fungicidului, cad 20 l/m2 de precipitații, Forum® Gold rămâne în vița de vie în proporție de peste 95%. Dacă precipitațiile sunt abundente, de 40 l/m2, fungicidul rămâne în proporție de aproximativ 94% în vie.- SURSA:/www.agro.basf.ro