Doctorul Plantelor: De ce cad Prunele din pom în luna iulie?

vineri, 5 iulie 2019

De ce cad Prunele din pom în luna iulie?

De ce cad Prunele?

Prunul poate fi atacat de o paleta larga de daunatori, cel mai frevent intalniti fiind viespea samburilor, omizile defoliatoare, afidele, cotarul verde, viermele prunelor, paduchele din San Jose, paduchele testos al prunului, paianjenul brun si paianjenul rosu al pomilor.
Caderea prunelor poate fi cauzata de diversi factori :
Incarcatura prea mare de fructe, sol compactat, băltire, lipsă de apă sau lipsa de fertilizanți.
Viespea semințelor de prun.
Viespea semintelor de prun adulta are corpul lung de 3-4 mm, de culoare brun inchis spre negru, lucios. Picioarele sunt galbene. Aceasta insecta are o singura generatie pe an. Primavara, cand copacul are muguri florali in faza de buton verde, larvele se transforma in nimfa si cand infloreste apar primii adulti, cand temperatura atmosferica medie zilnica depaseste 15 °C, iar in sol temperatura medie zilnica depaseste 10 °C.
Viespele se hranesc cu nectarul si polenul florilor pomilor din jur iar cand prunul a inflorit trec pe florile acestuia, unde depun oua. Dupa 15 – 20 de zile, larvele consuma samburele primului fruct, iar dupa ce a ajuns la marime normala, larvele coboara in sol spre a se transforma in cocon.
O viespe depune 90-110 de oua, iar pe o floare 1-6 oua. Din oua, la temperatura medie zilnica de peste 15 grade C dupa 4-5 zile, apar larvele care patrund in fruct unde consuma samburele. Daca timpul este mai racoros, larvele apar dupa 9-15 zile.
Combaterea radicala a acestui daunator, se poate face printr-un singur tratament chimic aplicat la avertizare, cand 10-15% din flori au inceput sa-si scuture petalele. Se pot utiliza insecticide: Nurelle, Actara, Calypso, Mospilan, Decis, Novadim Progres, Fastac, Karate Zeon.
Dupa atacul in masa trebuie sa adunăm fructele căzute, să le ardempentru a reduce rezerva de atac pentru anul viitor.
Nu lăsați fructele căzute pe sol O atenție deosebită este necesară pentru că fenomenul poate coincide cu perioada de maxim atac al unor dăunători. Deoarece la măr şi păr căderea cea mai abundentă este în luna iunie, când fructele au mărimea unei alune, i se spune „căderea din iunie“. Este de preferat să nu fie confundate cele două cauze ale căderilor : cea naturală și cea cauzată de dăunători. Este foarte important ca indiferent de cauză, fructele să nu fie lăsate prea mult pe jos deoarece există riscul ca dăunătorii din ele să se refugieze în sol unde vor lansa noi atacuri. Căderea prematură poate fi prevenită prin tratarea pomilor cu substanţe stimulatoare dar acest fenomen nu va fi total eliminate. El realizează o echilibrare fiziologică astfel încât pomul să-şi poată îndrepta substanţele nutritive atât pentru creşterea fructelor şi a lăstarilor, cât şi pentru diferenţierea mugurilor de rod pentru anul următor şi acumularea substanţelor de rezervă în toate organele sale, în vederea creşterii rezistenţei la ger.