Frasinul este un adevarat dar de la natura pentru persoanele cu celulita sau pentru cele care sufera de diverse boli care se manifesta prin retinerea apei în organism. Frasinul (Fraxinus excelsior) este un copac care creste nestingherit pe marginea drumurilor sau a padurilor, fiind extrem de rezistent la poluare. În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, mugurii si semintele.
Frunzele se recolteaza la sfarsitul primaverii si pe perioada verii. Ele au actiune diuretica, stimuland transpiratia, motiv pentru care este recomandata folosirea lor la reducerea edemelor si a celulitei, precum si la eliminarea toxinelor din organism.
În cazul retentiei de apa si al durerilor articulare care o însotesc, se prepara o infuzie dintr-o lingurita de frunze de frasin maruntite la o cana de apa. Se lasa zece minute si se bea calduta. Pentru ameliorarea gustului, se pot adauga cateva picaturi de zeama de lamaie. Aceeasi reteta este valabila si pentru tratamentul sau prevenirea celulitei. Tratamentul trebuie urmat de trei ori pe zi, timp de doua saptamani.
Ceaiul se mai poate folosi în colecistita, ulcer gastric, ulcer duodenal, dismenoree, metroragii, enterocolita, guta, reumatism. Extern, se poate folosi pentru spalaturi vaginale în caz de leucoree sau la tamponarea zonelor de pe piele afectate de acnee, eczeme, arsuri, hemoroizi, zgarieturi care se vindeca greu.
Mugurii de frasin se folosesc în tratamentul bolilor de rinichi, al bolilor care afecteaza ficatul, caile biliare (colecistita si diskinezie biliara), caile urinare, aparatul osteo-articular si ochii. Au un efect benefic si în metabolismul lipidelor din organism, ajutand la scaderea colesterolului. Mugurii se mai folosesc împotriva febrei, artritei si gutei, celulitei si insuficientei renale usoare. De asemenea, au efecte în tratamentul obezitatii cu retentie hidrica, fibromatozei uterine, retinopatiilor si nevrozei anxioase.
Extractul din muguri de frasin se administreaza dizolvat în putina apa. Se folosesc aproximativ 50 de picaturi, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Pe durata tratamentului este necesara urmarirea nivelului ureei si colesterolului.
Extractul de seminte de frasin are efect afrodiziac, fiind deosebit de util în tratamentul disfunctiilor sexuale. Este recomandat în senescenta sexuala masculina, sterilitate masculina, insuficienta testiculara, precum si în cazul scaderii libidoului (apetitului sexual). Se administreaza de trei ori pe zi, în doze de 1-2 mililitri.
sursa:https://sanatate.bzi.ro
Daca ti-a placut articolul, distribuiti mai departe