Cine ar fi bănuit că tescovina este un tratament natural revoluționar antiîmbătrânire, combate infecțiile, alergiile de orice natură, detoxifică organismul, îmbunătățește circulația sângelui si vederea ?!
Singurul farmacist din Braila, Ion Bobaru, care prepară cu mâna lui leacuri unicat de pe vremea bunicilor, a prezentat publicului larg un medicament natural revolutionar antiimbatranire, fiind considerat o adevarata mina de antioxidanti: TESCOVINA!
In popor, acesteia i se mai spune si boasca sau bostina si care reprezinta acele resturi de pulpa, samburi si coji de struguri ramase dupa prepararea vinului.
Putini sunt cei care stiu ca tescovina este, de fapt, cel mai important produs obtinut din struguri. Unii o folosesc pentru prepararea tuicii, dar cei mai multi o dau ca hrana la animale sau o arunca. Coaja, pulpa si samburii strugurilor de culoare inchisa au cel mai ridicat continut de resveratrol, cel mai puternic antioxidant descoperit de cercetatori. In vinul rosu trece doar 10% din resveratrol, restul de 90% ramane in tescovina si este aruncat”, spune Ion Bobaru.
Potrivit specialistilor, resveratrolul este cel mai puternic antioxidant. Este mai puternic de 4-5 ori decat betacarotenul, de 50 de ori decat Vitamina E si de 20 de ori decat Vitamina C.
Resveratrolul indeparteaza din organism radicalii liberi, normalizeaza nivelul de lichide in sange, imbunatateste circulatia sangelui, arterele ramanand elastice, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.
De asemenea, resveratrolul are un puternic efect antiinflamator si antibacterian, mentine fermitatea pielii, elasticitatea, impiedica imbatranirea prematura, imbunatateste capacitatea memoriei, creste imunitatea organismului impotriva stresului, scade nivelul de glicemie si imbunatateste vederea.
Pasionat de leacuri si retete naturale pe care tine sa le prepare cu mana lui in propria farmacie din Braila si apoi sa le recomande cu incredere tuturor celor interesati, farmacistul Ion Bobaru a dezvaluit ce secrete ascunde banala tescovina si cum poate fi ea folositoare omului pentru incetinirea procesului de imbatranire.
”Imbatranirea este un fenomen oxidativ. Noi imbatranim din cauza acestor fenomene oxidative, care sunt, de fapt, niste reactii chimice. S-a demonstrat ca resveratrolul din tescovina ar bloca fenomenele oxidative si ar impiedica imbatranirea. Imbatranirea se adreseaza atat partii interne a organismului, cat si celei externe. Cel mai bine observi omul cand imbatraneste dupa pielea fetei”, explica farmacistul.
Farmacistul Bobaru recomanda pentru aceasta reteta strugurii rosii sau negri, tinand cont ca acestia sunt mai rezistenti la boli si la daunatori, motiv pentru care pe ei nu sunt folosite tratamente fitosanitare, ca in cazul soiurilor nobile.
”Procedeul este simplu: se separa mustul de coaja si de seminte, se preseaza foarte bine tescovina sa nu mai ramana must sau vin in ea si se usuca. Locuri de uscare le are si cel de la bloc, pe un mic balcon, si cel de la casa, pe o veranda. Uscarea are un rol foarte important, trebuie uscata in strat subtire, in spatii aerisite, rascolita zi de zi, ca sa nu mucegaiasca. Uscarea naturala nu-i suficienta, pentru ca, oricat s-ar usca, semintele si cojile de tescovina mai au o asa-numita umiditate reziduala. Se continua uscarea la un aragaz, cu usa bucatariei intre-deschisa, exact cum se usuca bucatile de paine pentru pesmet. Dupa ce se usuca, tescovina se rasneste printr-o rasnita de cafea. Pulberea obtinuta se consuma ca atare o lingurita inainte de masa, de trei ori pe zi, luata cu un suc natural sau cu putina miere. Este un aport de antioxidanti contra imbatranirii de exceptie”, spune farmacistul Bobaru.
Tescovina se mai poate folosi ca infuzie, pentru ca ajuta la tratarea depresiei si a nevrozelor.
Este recomandata, de asemenea, persoanelor in varsta, cu pierderi de memorie.
Se pun 40 de grame de pulbere, doua linguri, intr-un litru de apa si se fierb jumatate de ora. Ceaiul se lasa la decantat un sfert de ora, apoi se strecoara. Se bea cate o cana de ceai caldut, inainte de fiecare masa”, spune farmacistul.
Impotriva alergiilor de orice natura, pentru detoxifierea organismului, regenerarea tesuturilor, in lupta cu obezitatea si ca tratament dupa bolile infectioase, farmacistul recomanda un preparat mai concentrat decat infuzia, decoctul de tescovina.
”Este un preparat mai concentrat decat infuzia, iar doza recomandata este de 30-40 picaturi pe zi. Se prepara astfel: la o cana cu apa de 250 ml se pun doua linguri de tescovina uscata. Se fierbe la foc mic un sfert de ora, completand treptat apa care se evapora. Dupa racire, se tine in frigider cel mult doua saptamani”, explica farmacistul.
Pentru persoanele care sufera de reumatism, osteoporoza si spondiloza, farmacistul recomanda bai cu infuzie de tescovina:
”In apa din cada se pune un amestec concentrat obtinut din fierberea a 250 grame de tescovina uscata in trei litri de apa, timp de 5 minute. Timp de doua saptamani, cu pauze de o zi, se face o baie, care dureaza aproximativ 15 minute. Baile se recomanda si pentru a reda elasticitatea pielii, avand in vedere ca tescovina indeparteaza celulita si vergeturile”.
Tescovina combinata cu argila poate fi folosita pentru calmarea durerilor provocate de artroze, varice, contuzii, intinderi musculare.
”Tescovina uscata, maruntita foarte fin, se amesteca cu argila si ceai de troscot pana la obtinerea unei paste, care se intinde pe o fasie de tifon si se aplica pe zona afectata, fara a bandaja strans. Pentru un efect maxim, cataplasma se tine cel putin 30 de minute, timp in care este strict interzis efortul fizic”, afirma Bobaru.
Farmacistul brailean mai spune ca, de asemenea, se pot obtine foarte usor in casa si creme cosmetice pe baza de tescovina.
”Se pun la macerat doua linguri de tescovina cu alcool de concentratie 70-80 grade. Se lasa zece zile, agitandu-se din cand in cand. Dupa zece zile, se filtreaza si tinctura aceea se pune la baie de aburi, unde se lasa sa se evapore alcoolul, pana cand ramane la fundul vasului un extract moale de consistenta siropos, ca mierea. Acest extract se poate incorpora foarte usor intr-o crema pe care doamnele o folosesc zilnic, care li se potriveste. Se obtine o crema antiimbatranire, recomandata dupa 40 de ani. Noi continuam procedura in farmacie si avem un produs finit antiimbatranire. Pentru cei care nu au timp, nu au experienta, preparatele acestea le pot gasi in Farmacia Faltis”, recomanda farmacistul.
Extractul obtinut se mai poate incorpora in unt topit sau lanolina, care se gaseste in farmacii, si folosit cu incredere si in tratarea ranilor si a arsurilor, scrie expunere.com.
Farmacistul Ion Bobaru este pus la curent si cu termenii noi din cosmetica, cum ar fi peelingul, definit ca un procedeu de indepartare a celulelor moarte si a excesului de sebum.
”La moda este peelingul cosmetic. Acum exista peeling cu laser, care e destul de dur, cu zeama de lamaie, care este acid. Eu va recomand un peeling din seminte de struguri albi rasnite si radacina de tataneasa. Pulberea aceasta se amesteca apoi cu un piure, un terci din dovleac fiert. Este un produs pe care femeile si-l pot face usor in casa. Se iau o lingurita de radacina de tataneasa si cu o lingurita de seminte de struguri albi si se rasnesc pana se fac pulbere. Se fierb apoi cateva cubulete de dovleac si se fac piure. Pulberea obtinuta se pune in acest piure impreuna cu cateva picaturi de miere de albine si ulei de masline. Se amesteca pana se obtine o pasta. Cu acest produs abraziv se curata fata de pielea imbatranita si vergeturi. O sa vedeti ce usoara si catifelata va fi pielea dupa aceea”, mai spune Bobaru.
Farmacistul brailean avertizeaza, insa, ca nu tot ceea ce exista acum pe internet ca leacuri si retete miraculoase trebuie aplicat acasa, pentru ca unele dintre acestea pot fi periculoase pentru sanatate.
”Cati dintre cei care pun retete pe internet le-au si incercat pe pielea lor? Internetul este plin cu sfaturi din cele mai diverse, dar lumea trebuie sa inteleaga ca a pune in practica astfel de informatii poate fi, uneori, foarte periculos, pentru ca sunt retete neverificate, nedocumentate. Trebuie sa stii sa selectezi ce ti se ofera si sa ai in spate girul celui care iti propune un tip de tratament sau un produs”, atrage atentia Bobaru.
Sursa: stil-naturist.com