Cultura de catina a devenit o afacere profitabila, plina de satisfactii, pentru un constantean in varsta de 65 de ani, indragostit iremediabil de micile fructe portocalii, cu nenumarate beneficii pentru sanatate. A lucrat toata viata ca bijutier, insa, doar in anii recenti a decis sa investeasca in afacerile agricole. Iar dorinta sa a fost rasplatita cu o productie nemaintalnita in Romania, de 9,6 tone la hectar.
Am stat de vorba astfel cu Nicolae Bratosin, din comuna Tortoman, judetul Constanta, pentru a oferi cititorilor nostri cat mai multe detalii despre ce inseamna o cultura de catina facuta ca la carte. Dansul foloseste cea mai mare parte din recolta pentru procesare, realizand astfel suc de catina, pe care il vinde in hipermarketuri, cat si in magazinele sale proprii.
Cultura de catina, inceputul plantatiei
“Incursiunea mea in lumea aceasta minunata a catinei a fost posibila datorita domnului Alexandru Vulpe. De la el am invatat foarte multe lucruri legate de aceasta planta, mai ales ca dansul se are o experienta vasta in ameliorarea si selectia soiurilor”, spune Nicolae Bratosin.
Primul pas pe care l-am facut a fost in 2012, atunci cand am infiintat cultura de catina, pe o suprafata de 8 hectare. Investitia initiala a fost de apximativ 6.000 de euro, pret in care au intrat si plantele, cat si lucrarile de infiintare, precum si o instalatie prin picurare”, explica Nicolae Bratosin.
Soiurile folosite in plantatia de catina
Toata cultura de catina proiectata de constantean este dedicata procesarii, in special a sucului de catina, de aceea Nicolae Bratosin a ales sa foloseasca soiurile Clara si Mara (soiuri ameliorate de Alexandru Vulpe), care se preteaza foarte bina la acest gen de procesare, nefiind amare la gust.
Cand ne hotaram sa pornim la drum cu o asemenea cultura trebuie sa acordam o mare atentie soiurilor, deoarece ceea ce gasim in flora spontana este una, iar soiurile dedicate procesarii sunt altceva. De exemplu, daca vei incerca sa faci suc din fructe din flora spontana vei constata ca acesta este amar si nu vei avea nicio sansa sa-l vinzi. Trebuie sa stim de asemenea ce soiuri se preteaza mai mult pentru ulei sau pentru industria farmaceutica, si acestea nefiind bune pentru procesare”, afirma cultivatorul.
Cultura de catina cu productie record pentru Romania: 9,6 tone/hectar
Nicolae Bratosin spune ca nu sunt multi cei ce cred in productia obtinuta de el, insa afirma ca nu concureaza cu nimeni, ci pur si simplu cu el, alaturi de pasiunea sa pentru agricultura.
“Am scos in anul 2015 o productie record pentru Romania, de 9,6 tone la hectar, in conditiile in care media la nivel national este in jurul valorii de 6 tone la hectar. Temperaturile in general sunt foarte crescute in zona noastra, lucru care nu ajuta prea tare dezvoltarea fructului, mai ales daca vorbim de seceta. Daca ar fi fost conditiile prielnice cu adevarat, cu siguranta productia ar putea fi mai mare chiar”, spune fermierul.
Atingerea unui potential de productie ca acesta necesita multa atentie acordata plantelor, in special impotriva bolilor si daunatorilor.
“Culegem cu penseta omida de pe pomii, suntem atenti cat se poate de mult la sanatatea plantelor, fara un astfel de efot aceasta productie nu are cum sa fie atinsa. Fireste, vorbim de foarte multa pasiune”, ne-a mai spus Nicolae Bratosin.
Suc de catina in propriul lant de magazine, cat si in hipermarketuri
Afacerea domnului Bratosin a plecat de la inceput cu ideea procesarii, cheia reusitei de altfel intr-o cultura in care nu vrei sa vinzi fructele, ci vrei sa obtii un produs finit, cu valoare adaugata.
“Trebuie spus cu raspundere ca piata de desfacere este cea care te opreste sau iti permite sa te dezvolati intr-un business agricol. Oricat de bine ai face lucrurile, oricat de frumoase si gustoase ar fi fructele tale, daca nu ai piata de desfacere asigurata nu poti evolua”, spune acesta.
“De aceeasi problema m-am confruntat si eu, de aceea am ales ca nu imi permit sa vand fructele cu preturi prea mici, deoarece nu pot face fata concurentei cu preturi minime din flora spontana, asa ca am ales sa pun la punct o linie de procesare pentru suc. Astfel, cultura de catina are o finalitate clara, un produs finit pentru consumator. Avem chiar si un magazin propriu unde vindem, precum si in cateva hipermaketuri unde am reusit sa intram”, spune cultivatorul.
Cultura de catina: explica oamenilor ce beneficii are sucul
In interactiunea sa cu oamenii, Nicolae Bratosin a observat ca putini sunt oamenii care cunosc cu adevarat ce este catina, ce beneficii are pentru organism, cum trebuie ea consumata, inclusiv sucul.
“Imi face o deosebita placere sa explic oamenilor, insa am constata ca putini dintre acestia stiu ce este catina. Cel mult stiu cum arata, deoarece au mai vazut pe la televizor. Cred ca noi, cultivatorii de catina, avem si aceasta responsabilitatea de a educa sa zicem consumatorul, de a-i oferi variantele, si el sa fie cel care sa aleaga. Doar asa putem dezvolta si o cerere sanatoasa de fructe, suc de catina pe piata interna. Eu am un randament de aproximativ 80% pentru suc, adica dintr-un kilogram de fructe reusesc sa scot circa 0,8 litri de suc, ceea ce este chiar foarte bine”, ne-a mai explicat fermierul.
Cultura de catina: rezistenta plantei
Dezvoltarea unei culturi de catina se poate dovedi o alegere inteleapta, in special deoarece aceasta planta are capacitatea sa valorifice soluri diverse, unde nu se pot planta de exemplu anumiti arbusti fructiferi.
Catina este rezistenta la gerurile din iarna, precum si la ingheturile tarzii care pot aparea in primavara. De asemenea, rezista si la temperaturi caniculare, doar ca inevitabil productia va fi una mai mica, mai ales daca duce lipsa de apa.
Este important de subliniat ca lumina este foarte importanta pentru cultura de catina. Se poate infiinta pe soluri ceva mai sarace, erodate, pana la soluri bogate in humus etc. Este adaptabila si contribuie chiar la fixarea substantelor in sol prin radacinile sale destul de bogate.
Cum se pregateste terenul pentru plantare
Daca solul are o fertilitate buna, cultura de catina se poate infiinta pe o gama destul de larga de terenuri, de la cele de campie pana la cele submontane. Este important de asemenea ca solul sa permita scurgerea apei.
Orientarea randurilor trebuie facuta pe directia nord-sud, pentru ca plantele sa poata sa fie luminate cat mai multe ore din zi.
Solul pe care dorim sa infiitam plantatia de catina il vom elibera de resturile vegetale, apoi se va ara la o adancime de circa 26-29 cm, se va discui apoi.
Densitatile de plantare care se pot utiliza difera de tipul de plantare, insa in general se pot folosi:
- 2,9 m intre randuri si 2 m intre plante, cand coroana pomului se aplatizeaza pe rand
- 3,5–4,0 m intre randuri si 2,0– 2,5 m intre plante pe rand la forma globuloasa;
- 3,7-4,0 m intre randuri si 1,10-1,25 m intre plante pe rand , in plantatii super intensive
- 4,0 m intre randuri si 3,0 m pe rand in cazul soiurilor foarte viguroase, pe terenuri fertile, cu recoltarea fructelor fara taierea ramurilor, forma globuloasa a coroanei;
Cultura de catina: cum intretinem terenul
Pentru ca plantele sa aiba o buna dezvoltare in primii doi – trei ani, este necesara curatarea cat mai deasa, prin prasile, a terenului. Mai mult decat atat, solul dintre randuri poate fi folosit si la cultivarea plantelor leguminoase radacinoase.
De asemenea, nu se recomanda folosirea substantelor chimice in plantatie, cel putin nu in primii ani, deoarece catina poate absorbi destul de usor aceste substante, fiind in general sensibila la erbicide.
Din lucrarea „Pomi, arbusti fructiferi, capsun – Ghid tehnic si economic”, realizat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru pomicultura si Societatea Nationala a Pomicultorilor din Romania, mai aflam si cateva detalii privind modul in care trebuie executate lucrarile de sol intre randuri.
Acestea se pot face mecanizat, prin 3-4 discuri, la o adancime de maxim 10 centimentri, deoarece altfel riscam sa afectam sau chiar sa distrugem radacinile plantei. Prasila manuala ar trebui si ea sa se desfasoare la o adancime maxima de 7 cm.
Speram ca prin articol v-ati facut o idee ceva mai concreta despre ce inseamna o cultura de catina. Mai mentionam doar ca frunzele si chiar lemnul acestei plante au un total de peste 150 de substante, preponderent vitaminte naturale, acizi organici si diferite saruri.