Pentru multi dintre noi, pregatirea micului dejun reprezinta un adevarat chin. Si daca ne mai gandim ca gustarea de dimineata trebuie sa fie si sanatoasa, atunci e si mai greu sa alegem in fiecare zi ce sa mancam la micul dejun. Mai dificil este cand am prefera sa dormim putin mai mult si sa lasam balta micul dejun. In aceasta situatie, foarte multi dintre noi ne limitam la o ceasca de cafea si la biscuiti.
Previn boli
Este bine de stiut insa ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Putem spune ca de el depinde chiar si dispozitia noastra pe tot parcursul zilei si chiar capacitatea de munca. Motivul? Organismul nostru este conceput in asa fel incat tot ceea ce consumam dimineata se transforma in energie. Iar daca la inceputul zilei nu ne facem plinul cu substantele necesare, vom dormi in picioare toata ziua.
Daca nu stiti ce sa mancati dimineata, va oferim o solutie: fructele deshidratate, care sunt considerate a fi „vedetele” unui mic dejun ideal, scrie www.opiniatimisoarei.ro. Simplu: gustoase, sanatoase si numai bune pe stomacul gol. Oamenii de stiinta recomanda chiar includerea in dieta zilnica a fructelor uscate, fie ca vorbim despre prune sau stafide, cele mai uzuale, sau despre caise, mere, curmale si smochine. Mai mult decat atat, se pot folosi fara adaosuri de sulfiti. Doar asa puteti renunta la grasimile din sunca si din ouale prajite. Nutritionistii spun si ei ca fructele uscate sunt cele mai bune surse de fibre. In plus, au un indice de glicemie scazut si ajuta si la prevenirea simptomelor diferitelor tulburari metabolice. Pe langa fibre, fructele uscate mai contin si compusi biologi activi, dar si diverse vitamine si minerale, specifice pentru fiecare fruct in parte. O veste buna este ca inhiba si evolutia cancerului, spun specialistii, dar previn si afectiunile cardiovasculare si inflamatiile interne.
„Fructele deshidratate pot fi folosite la micul dejun, dar in anumite combinatii, nu cele vehiculate, in niciun caz cu müsli si cu lactate, pentru ca ingrasa. Sportivii le pot folosi cu cereale si cu lactate, mai ales ca ei fac si sport. Ele au un continut de zahar mult mai mare. In orice caz, daca fructele s-ar usca asa cum trebuie, in gospodaria romaneasca, in cuptor, ar fi bine, dar acestea din comert au tot felul de conservanti si zaharuri. Ele dezvolta si mucegaiuri ascunse, noi nu le vedem. Dupa ce au fost uscate industrial, mai sunt folosite si obiecte metalice, care lasa urme. Sunt bune si pentru afectiuni, dar nu sunt bune pentru cei care au kilograme multe, mai ales ca foarte multi romani au tendinta de obezitate. Dar sunt o gustare buna”, ne-a declarat Rodica Nicolescu, medic primar de geriatrie si gerontologie.
Milkshake de fructe uscate
Daca romanii nu obisnuiesc sa consume multe fructe, argentinienii, nemtii, italienii, americanii sau chiar britanicii si-au trecut deja in meniul zilnic cate o portie de fructe uscate. Acestea rezista mai mult timp in casa decat cele proaspete. Sunt usor de tinut si sunt disponibile pe tot parcursul anului. Din toata lumea, chinezii sunt cei care militeaza pentru ca populatia sa consume fructe deshidratate. Ei au inceput un proiect si se lupta sa le induca concetatenilor lor, ca o masa de dimineata compusa dintr-un milkshake de fructe uscate este sanatoasa. Reteta chinezilor este simpla: lapte, fructe uscate si suc de aloe, acestea continand carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine, minerale, apa si fibre.