Gunoiul de la păsările de curte, precum cel de la găini sau de la rațe, este un îngrășământ extrem de fertil, mai ales pentru grădina de legume, dar și pentru pomii fructiferi. Foarte bogat în azot, fosfor și potasiu, găinațul încorporat în sol poate crește aciditatea acestuia, așa că este nevoie de administrare corespunzătoare în cadrul lucrărilor agricole.
Folosirea gunoiului de găini, de la rațe sau de la porumbei are la bază un principiu: ca păsările de la care provine să fie hrănite doar cu vegetale și cât mai natural. În acest fel, și calitatea viitorului îngrășământ va fi mai ridicată. El se adună și se păstrează în magazii sau șoproane, unde să nu fie expus razelor de soare, acoperit fie de un strat de pământ, fie de folie închisă la culoare, scrie agrointel.ro.
Pentru a fertiliza un hectar de teren agricol, aveți nevoie de circa o tonă, o tonă și jumătate de gunoi de pasăre. Cantitatea se aplică atât pentru cultura de legume, cât și pentru cea de pomi fructiferi. Fertilizarea se poate aplica și local în cuib sau pe rând în cantitate de 400-500 kg/ha.
Gunoiul de păsări poate fi administrat atât direct, cât și în soluție. Astfel, un kilogram de găinaț se pune cu 4-10 litri de apă, iar soluția se aplică în perioada de vegetație a legumelor precum tomate, gulii sau dovleceii.
Cea mai eficientă metodă de a folosi gunoiul de la păsări este prin lăsarea lui să putrezească timp de un an înainte de afi încorporat în sol. Mai mult, găinațul devine un fertilizator perfect dacă este amestecat cu un alt compost sau cu sol în concentrație de 10%. Aplicat după fermentare, furnizează plantelor nutrienții de care acestea au nevoie, arată lucrările de specialitate.