Dudele, fructele care nu se vand in piata si pe care, vreme de ani buni, trecatorii le-au calcat in picioare, sunt o sursa de sanatate ignorata. „Murele de copac“ au efecte uimitoare pentru organism, datorita continutul mare de vitamine si minerale.
Dudele, banalele fructe care cresc in copacii de la marginea drumului, au beneficii nebanuite pentru sanatate.
Fructele de culoare mov, rosie sau alba sunt bogate in vitamine si minerale care contribuie la mentinerea sanatatii organismului, la protejarea impotriva bolilor si chiar la tratarea anumitor afectiuni.
Fructele de dud contin vitamina C si vitaminele A si E, acid folic si betacaroten. Sunt bogate in grupul de vitamine B, vitamina K si in minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu si mangan.
„Dudele sunt o adevarata sursa de sanatate, aflata la indemana oricui. Cea mai mare importanta a fructelor este continutul bogat in antioxidanti precum resveratrolul. Acesta este un antioxidant cu efect benefic asupra celulelor, care previne imbatranirea. in plus, au in compozitie multe vitamine si din acest motiv consumarea lor nu poate aduce decat beneficii”, spune medicul de familie Radu Bulumac.
Culoarea inchisa a fructelor demonstreaza continutul mare de antioxidanti. ”Dudele contin si antocianina, un antioxidant puternic recunoscut pentru beneficii in afectiunile neorologice” , mai spune medicul.
Resveratrolul din compozitia dudelor este considerat cel mai puternic antioxidant natural. Studiile efectuate de cercetatori au aratat ca resveratrolul protejeaza impotriva alterarii vaselor de sange.
Gratie antioxidantilor din compozitie, fructele de dud sunt aliat in lupta cu cancerul, afectiunile neurologice, diabetul si infectiile bacteriene.
Potasiul si manganul din compozitie au, de asemenea, efecte benefice pentru imunitate.
Fructele sunt adevarate energizante naturale, fiind recomandate sportivilor nu numai pentru faptul ca ajuta la cresterea rezistentei la efort, ci si pentru cresterea masei musculare. Studiile au aratat ca dudele ajuta la tonifierea musculaturii si in timp, un consum regulat si semnificativ de dude poate duce chiar si la cresterea masei musculare.
Fructele de dud pot fi consumate ca atare, direct din copac, dupa ce au fost spalate in prealabil. O cura de detoxifiere cu dud presupune consumarea a 100 de grame de fructe dimineata, pe stomacul gol timp de zece zile.
Articol relatat de portalul Adevarul.ro