Putem recurge la tratamente naturiste si sport pentru a incerca sa combatem aspectul inestetic al vergeturilor si celulitei.
1 Sport
Sportul este ideal pentru combaterea celulitei, ameliorand si aspectul vergeturilor, daca este combinat cu masajul specific impotriva acestor probleme.
Se recomanda cel putin 20 minute de sport pe zi, care antreneaza musculatura picioarelor:
- Mers alert
- Jogging
- Mers pe bicicleta
- Inot
- Tenis
- Aerobic
Masajul anticelulitic se poate realize si acasa, prin miscari circulare, care stimuleaza circulatia limfatica locala, importanta fiind consecventa: realizarea zilnica a masajului anticelulitic pe zonele cu vergeturi si celulita.
2 Dieta
Dieta impotriva celulitei si vergeturilor este bazata pe principii alimentare sanatoase. Carbohidrati complecsi preluati din cereale integrale, paine integrala, leguminoase (mazare,fasole,soia); acizi grasi mononesaturati (ulei de masline) si polinesaturati (nuci, seminte, migdale, peste); Dieta trebuie sa asigure un aport proteic echilibrat.
Grasimile saturate din carne, lactate, unt trebuie consumate cu moderatie. Dulciurile concentrate si produsele de patiserie si cofetarie, care au un continut crescut de margarina si grasimi trans trebuie eliminate din dieta.
Hidratarea este esentiala pentru combaterea celulitei si vergeturilor. In functie de greutatea corpului, se recomanda consumul a 30mlxgreutatea(KG) de apa pe zi. Fructele si legumele sunt recomandate in cantitate de 5 portii pe zi, o portie fiind egala cu aproximativ 250g.
3 Vitamine si minerale
Vitamina E si magneziul sunt esentiale pentru o piele sanatoasa, ajutand si la combaterea celulitei si vergeturilor. Surse natural de vitamina E sunt:
- uleiul extravirgin de masline
- seminte de floarea-soarelui;
- nucile;
- migdalele;
- germeni de grau
- galbenus de oua;
- ficat;
- papaya;
- catina.
- masline
4 Apa calda
O metoda traditionala pentru vergeturi si celulita este bazata pe consumul unui pahar de apa fierbinte, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Pentru a stimula digerarea grasimilor se poate adauga in apa o lingurita cu otet de mere.
5 Greutate constanta
Slabirile si ingrasarile bruste favorizeaza formarea vergeturilor, de aceea este bine sa se mentina permanent o greutate constanta.
6 Stresul
Stresul favorizeaza depunerea de tesut adipos si stimuleaza acumularea de grasimi in adipocite, datorita cresterii nivelului hormonilor de stress: cortizolul si adrenalina.
Reducerea nivelului de stress prin tehnici de relaxare sau sport ajuta inclusiv la pastrarea unui aspect fizic placut.
7 Expunerea la soare
Expunerea prelungita la soare accentueaza celulita si vergeturile, producand degradarea fibrelor de colagen de la nivelul pielii.
8 Baile cu sare
Baile cu sare de mare sau sare grunjoasa intaresc si refac pielea cu celulita si vergeturi. Sarea stimuleaza drenajul lichidului acumulat in tesuturile subcutanate. Se pot face bai zilnice cu 1 lingura sare grunjoasa la 1l de apa.
9 Lamaie
Lamaia cu apa este un foarte bun detoxifiant al tesuturilor , stimuleaza functia renala si inhiba senzatia de foame sau nevoia de dulciuri. Se fierb 2l de apa circa 15 minute si se storc in ea 1-2 lamai. Se bea pe tot parcursul zilei.
10 Avocado
Pentru vergeturi se poate prepara o crema dintr-un fruct de avocado pasat, la care sa adauga doua linguri ulei de masline, sucul de la o jumatate de lamaie, doua capsule de vitamina E, 10 picaturi de vitamina A, cateva picaturi de tinctura de galbenele si tinctura de rostopasca.
Cu aceasta crema naturala antivergeturi se maseaza zilnic zona cu probleme si se lasa sa actioneze cateva ore.
11 Iedera
Iedera poate trata eficient vergeturile. Se prepara un macerat din frunze uscate de iedera : se pun 200g frunze de iedera in 250 ml apa si se lasa 3 ore la macerat, apoi se strecoara.
Planta ramasa se fierbe o ora intr-un litru de apa, apoi se strecoara si se obtine un decoct . Se amesteca maceratul cu decoctul si se aplica pe pielea cu vergeturi comprese cu acest amestec, cel putin o luna.
sursa: garbo.ro