Butășirea sau înmulțirea viței de vie prin butași este o metodă veche prin care vă puteți extinde suprafața cultivată fără costuri suplimentare. Toamna este momentul oportun pentru această lucrare care nu necesită vreun efort special și poate fi executată de oricine, potrivit agrointel.ro.
Pentru a putea înțelege cum se execută corect butășirea la vița de vie trebuie să știți ce este butașul. Acesta este porțiune țăiată de coardă sau lăstar, cu unul sau mai mulți ochi care pus în pământ sau în condiții corespunzătoare de umiditate, căldură și aerație se înrădăcinează și dezvoltă o nouă plantă cu caractere identice cu planta de la care provine.
Iată câteva sfaturi esențiale care odată puse în aplicare sporesc șansele ca butășirea să vă reușească:
-Perioada optimă de înmulțire a viței de vie este septembrie sau octombrie!
-Folosiți doar coarde sănătoase și din lemn bine copt! Coardele pentru confecționarea butașilor trebuie să aibă lemnul sănătos și bine copt. Lăstarii se recoltează și se folosesc ca butași verzi numai atunci când prezintă maximum de capacitate pentru înrădăcinare;
-Alegeți butașii tineri! Atenție la vârsta butașului: cu cât este mai tânar cu atât butașul se înrădăcinează mai ușor, deoarece lemnul de 4-5 ani emite foarte greu rădăcini;
-Alegeți butași cu mai mult de 3-4 ochi! Butașii cu mai mulți ochi, 3-4 ochi, sunt cei mai întrebuințați în practica viticolă. Cei cu un ochi se folosesc foarte rar și numai în cazul unor soiuri noi, valoroase ce trebuie înmulțite cât mai repede;
-Tăiați butașii din partea de mijloc a coardei! Butașii simpli nu sunt altceva decât niște fragmente de coarde provenite din partea de bază, mijloc sau vârf. Cei mai buni butași sunt cei care provin din partea de mijloc a coardei. Cei de la vârf sunt subțiri, firavi și uneori incomplet copți, iar cei de la bază fiind prea îngroșati emit greu rădăcinile;
-Temperatura și umiditatea sunt factori esențiali! Factorii legați de mediu sunt de asemenea hotărâtori în procesul de înrădăcinare. Astfel, temperatura cea mai favorabilă este de 18-25 grade C, umiditatea în sol trebuie să fie de 55-80 % din capacitatea maximă de reținere a solului respectiv pentru apă. Umiditatea din sol întreține umiditatea fiziologică din butași, ceea ce facilitează înrădăcinarea. Aceasta explică necesitatea ținerii butașilor în apă înainte de a fi puși la înrădăcinat;
-Pământul trebuie să fie bine afânat! Aerul prin oxigenul pe care-l conține favorizează înrădăcinarea, deoarece odată cu emiterea rădăcinilor se intensifică și procesul de respirație și deci consumul de oxigen crește. De asemenea oxigenul pătrunde în rădăcină și odată cu absorbția substanțelor hrănitoare din sol. Aceasta dovedește necesitatea ca pământul să fie bine afânat pantru ca aerul să pătrundă la rădăcină.
Sursă selectivă: www.iseoverde.ro