Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat prin gura sau nas in plamani este perturbat in timpul somnului. De obicei cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului.
Ca urmare, tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, determinand aparitia unui sunet care poate fi moale, catifelat, inalt, aspru sau ragusit.
Este posibil ca persoanele care sforaie sa nu fie constiente de acest lucru. Uneori partenerul/partenera observa ca persoana cu care dorm sforaie sau doarme cu gura deschisa. Sforaitul poate fi tratat cu medicamente, interventii chirurgicale, iar uneori au efect si remediile naturiste. Iata cateva sfaturi si leacuri naturale care v-ar putea ajuta:
1. Ulei de masline: puteti sa sorbiti cateva picaturi de ulei inainte de a merge la culcare. Va reduce substantial sforaitul si dupa un consum regulat va va vindeca complet.
2. Salvie: fierbeti cateva frunze de salvie in apa, strecurati si lasati sa se raceasca. Puteti folosi aceasta fiertura pentru a face gargara, inainte de a merge la culcare. Facand acest lucru regulat, o sa gasiti ca este foarte benefica.
3. Pudra din frunze de menta, floarea pasiunii si radacina de valeriana. Amestecati cele trei ingrediente si consumati zilnic. Acest amestec este folositor in cazul sforaitului usor si pentru a preveni instalarea sforaitului puternic.
4. Evitati mesele grele: este bine sa evitati consumul unor mese grele, precum si a celor condimentate inainte de a merge la culcare, deoarece pun o prea mare presiune pe sistem si agraveaza aceasta afectiune.
5. Tratati alergiile: Ar trebui sa tratati alergiile care ar putea sa cauzeze blocaje respiratorii, cauzand probleme cu respiratia si ducand la un sforait mai grav.
6. Mentineti-va o greutate normala. Persoanele mai grase sforaie mai mult.
7. Lasati-va de fumat si reduceti alcoolul. Fumatul cauzeaza congestie nazala, ducand astfel la sforait. Alcoolul este si el responsabil pentru relaxarea tesuturilor moi si a muschilor din gat, ducand la sforait. Asa ca, reduceti consumul de alcool, mai ales inainte de culcare.
8. Dormiti pe laterale si veti sforai mai putin.
9. Evitati sa mergeti la culcare prea obositi. Relaxati-va si cititi o carte inainte de a merge la somn. Cand adormiti complet epuizati toti muschii din cavitatea orala sunt relaxati, ducand astfel la sforait.
10. Stabiliti niste tipare pentru somn. Stabiliti o ora de culcare, impreuna cu partenerul vostru si nu o incalcati. Promovarea unui somn mai bun va ajuta la minimizarea sforaitului.
11. Mentineti aerul din dormitor umed, cu ajutorul unui umidificator. Aerul uscat poate irita membranele nasului si gatului.
Exercitii pentru gat, impotriva sforaitului
Efectuate timp de 30 de minute pe zi, exercitiile pentru gat pot fi o metoda ieftina si eficienta pentru a reduce sforaitul. Studiile au aratat ca prin pronuntarea anumitor vocale si curbarea limbii intr-un anume fel, muschii tractului respirator superior sunt intariti si prin urmare, se reduce sforaitul.
Incercati urmatoarele exercitii pentru a opri sforaitul. Incepeti usor si gradual cresteti numarul de seturi efectuate zilnic.
1. Repetati fiecare vocala cu voce tare timp de 3 minute zilnic.
2. Plasati varful limbii in spatele dintilor de sus din fata. Indoiti limba in spate timp de 3 minute, zilnic.
3. Cu gura deschisa, miscati falca spre dreapta si mentineti 30 de secunde. Repetati pe partea stanga.
4. Cu gura deschisa, contractati muschiul din spate al gatului timp de 30 de secunde. Uitati-va in oglinda pentru a observa cum se misca sus-jos omusorul.
Cazurile complicate necesita consult medical
Unele tipuri de sforait indica un semn serios de atentionare. Consultati un medic daca observati vreunul din urmatoarele semne.
– sforaiti zgomotos si sunteti obosit in timpul zilei.
– opriri in respiratie, gafait sau sufocari in timpul somnului.
– adormiti la ore nepotrivite, in timpul unei conversatii sau unei mese.
– opriri in respiratie, gafait sau sufocari in timpul somnului.
– adormiti la ore nepotrivite, in timpul unei conversatii sau unei mese.
sursa: sanatate.bzi.ro