Doctorul Plantelor: CÂND ȘI CUM SE CULTIVĂ MORCOVII pentru o buna productie !

marți, 18 februarie 2020

CÂND ȘI CUM SE CULTIVĂ MORCOVII pentru o buna productie !



Cultura de morcovi este o provocare în rândul cultivatorilor de produse legumicole, morcovul fiind un produs legumicol ce se cultivă la scară largă în vederea industrializării.
Această cultură are un potenţial de producţie extrem de ridicat, iar avantajele sunt pe măsură.
Există două metode de înfiinţare pe care le poţi aborda:  se poate cultiva toamna sau primăvara.Seminţele morcovului depăşesc cu brio sezonul rece de iarnă .
Pentru cultura de toamnă sunt recomandate  soiurile de morcovi semi-timpurii, strictul necesar de sămânţă este de 1,5-2 kilograme per hectar. Această cantitate este mai mult decât suficientă.

Se însămânţează cu maşini speciale de semănat. Sămânţa acestuia fiind extrem de mică trebuie distribuită perfect… încât să întrunească numărul real de seminţe per hectar.
Avantajul este că maşina copiază terenul şi creează structura necesară însămânţării sub formă de benzi sau brazde înălţate.
Ca lucrare de bază arătura trebuie să fie adânca de 40-50 cm.
Cele mai potrivite sunt terenurile permeabile cu o structură nisipoasă, care permit  morcovului să crească drept şi frumos
Perioada optimă de semănat este spre sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie. Dacă vei stabilii să înfiinţezi cultura din toamnă este ca şi cum ai semăna o cultura de cereale, cum ar fi grâul spre exemplu.
Despre înfiinţarea culturii morcovului de primăvară
Perioada optimă de semănat pentru cultura de primavară începe în aprilie.
Morcovul are cerinţe mici de apă, 3-4 udări sunt mai mult decât suficiente. Se recomandă  irigarea terenului prin aspersiune(cu aspersoare). Cu cantităţi moderate de apă(15 l pe metru pătrat), în ideea că mai prinzi şi două trei ploi este perfect.Imediat după semănare, nu este indicat să udaţi pământul.
Tratează terenul cu un insecticid înainte de a semăna morcovii. Cel mai răspândit dăunător este viermele sârmă.

După aproximativ o lună de zile scoate un morcov din pământ şi vezi ce caracteristici are. Dacă morcovii sunt drepţi şi frumoşi, poţi să le tai frunzele, uşor. Aşa vei obţine legume mai mari. (Integral pe cumsafaciogradina.ro)