Pentru zmeur se aleg terenuri in locuri adapostite, plane sau cu pante mici, cu soluri usor permeabile. Pichetarea se face la distante de 1,5 – 2 m intre randuri 0,5 – 0,7 m intre plante pe rand. Drajonii pentru plantat se fasoneaza la 60-80 cm lungime si se planteaza in gropi de 40/40 cm dupa care se face musuroirea. Cultura se poate conduce sub forma de gard fructifer si necesita spalier cu doua sarme pentru sustinerea tulpinilor roditoare. La soiurile cu crestere erecta, talie redusa si cu ghimpi, tulpinile pot fi conduse sub forma de tufa, fara sisteme de sustinere.
Taierile de fructificare constau in rarirea drajonilor in momentul intrarii in parga a primelor fructe si in scurtarea tulpinilor fructifere la 80-100 cm, concomitant cu indepartarea celor de 2 ani care déjà au rodit, astfel ca sa ramana 10-15 tulpini / ml.
Alte lucrari necesare sunt plivitul lastarilor care cresc din rizomi pe masura ce acestia apar. Palisarea pe sarme rasfirat este necesara pentru a oferi fructelor conditii mai bune de lumina si de coacere, a feri tulpinile roditoare de rupere, a asigura conditii de coacere a lemnului de 1 an si aferi fructele de contact cu pamantul. In momentul cand plantele incep sa intre in declin se procedeaza la taieri de regenerare care constau in taieri de reductie in lemn de 3-5 ani.
Zmeurul are nevoie de fertilizare dupa intrarea pe rod si aceasta consta in aplicarea de 40-50 t gunoi de grajd, 200 kg / ha azotat de amoniu, 400 kg / ha superfosfat si 300 kg / ha sare potasica, calculate in substanta activa.
In zonele cu precipitatii mai reduse sau in perioadele de seceta, plantatiile de zmeur se vor iriga se 3-4 ori cu 300 – 400 mc apa la o udare. Zmeurul intra pe rod in anul 2 dupa plantare, iar din anii 4-5 se pot obtine productii de 50-80 kg / 100 mp, respectiv 5-8 t / ha.
Sursa:https://www.4garden.ro/