Doctorul Plantelor: Leușteanul. Cum se seamana? Cum se recoltează?

sâmbătă, 22 februarie 2020

Leușteanul. Cum se seamana? Cum se recoltează?

Leușteanul – descrierea plantei

Este o  erbacee, cu port înalt și frunză glabră. Formează rădăcină pivotantă, bine înfiptă în pământ, care atinge adâncimi de peste 1 metru. Tulpina, dreaptă, striată longitudinal pe partea exterioară, este destul de groasă și goală în interior. Crește în înălțime până la 2,5 metri. Frunzele sunt dublu-penat-sectate, cu foliole mari, dințat și lucioase. Florile sunt mici, de culoare galbenă, grupate în umbele compuse, care înfloresc în lunile iunie-iulie. La un gram intră 760 – 800 semințe. Au o facultate germinativă de 30-50% și o durată de păstrare de 2 – 3 ani.

Leușteanul este o plantă cu pretenții moderate față de climă, suportând ușor gerurile de iarnă, preferând terenurile umede, însușiri ce o fac să fie una din legumele timpurii de primăvară. Crește bine pe solurile mai grele, dar bine aprovizionate  în substanță organică. Reacționează foarte bine atunci când solul este fertilizat cu gunoi de grajd.

Cum se cultivă leușteanul?Planta premergătoare trebuie să lase terenul curat de buruieni. Ca lucrări de pregătire se fac: nivelarea de exploatare, fertilizarea de bază, arătura de bază, discuirea terenului pentru pregătirea patului germinativ și deschiderea rigolelor pentru modelat. Se seamănă la adâncimea de 2 cm, la distanța de 40 – 50 cm între rânduri. Plantele se răresc pe rând la 20 cm. Norma de sămânță este de 4 kg la hectar. Perioada optimă de înființare este de 15 – 20 martie pentru zonele de câmpie și între 30 martie și 20 aprilie pentru zona colinară.

Ca lucrări de întreținere se aplică: două fertilizări faziale pe an cu îngrășăminte, refacerea rigolelor de udare, irigarea prin aspersiune, apoi pe rigole lungi cu norme mici și repetate. Se prășește o singură dată pe rând și de trei ori pe intervalele dintre rânduri. Recoltarea se face manual și începe când frunzele au forma caracteristică și mărimea optimă.
Cultura de leuștean pe cale vegetativă
Când înființarea culturii are loc pe care vegetativă, se procedează mai întâi la despărțirea tufelor de plante mai viguroase. Acestea se plantează la aceleași distanțe, pe teren bine pregătit fie primăvara, fie toamnă. Atunci când se înființează cultura pe suprafețe mai mari, lucrările de deschidere a rigolelor pentru plantare cât și acoperirea plantelor se fac mecanizat, având grijă ca după plantare, mai ales toamna, să fie o dată o udare.



Leușteanul - Schema de înființare a culturii
Leușteanul – Schema de înființare a culturii

Lucrările de îngrijire a culturii se referă la prașile mecanice sau manuale, de câte ori este nevoie, udarea culturii în situații accentuate de secetă, fertilizarea culturii la sfârșitul toamnei, cu gunoi de grajd bine fermentat (16 – 20 tone la hectar), iar primăvara cu 200 kg/hectar azotat de amoniu înainte de intrarea plantelor în vegetație.
CUM SE CULTIVĂ ȘI CUM SE RECOLTEAZĂ LEVĂNȚICA?
Ca o lucrare de îngrijire specifică acestei culturi este îndepărtarea tulpinilor de la fiecare plantă, spre a spori producția de frunze, începând cu anul al doilea de la însămânțare sau plantare și se repetă anual. Recoltarea frunzelor are loc tot timpul anului, pe măsură ce frunzele ajung la dimensiuni naturale. Recoltarea frunzelor de leuștean se efectuează atât manual, prin rupere sau tăiere, cât și mecanic prin cosit.
Se recoltează aproximativ 30 – 40 de tone de frunze la hectar, producție ce se menține constantă pe o perioadă de 7 – 8 ani cât durează cultura. Fiind vorba de o legumă mai mult condimentară, se cultivă încă pe suprafețe foarte mici, dar în foarte multe grădini. Frunzele de leuștean se valorifică sub formă de legături sau la kg și se păstrează bine timp de 6 – 10 zile la o umiditate relativă a aerului de 90 – 95%.

Cum se obțin semințele de leuștean?

Pentru producerea semințelor de leuștean începând cu al doilea an de cultură nu se mai recoltează din cultură lăstarii și frunzele tinere și se execută în plus 1 – 2 fertilizări moderate cu îngrășământ complex III (50 – 100 kg/hectar), urmate de o irigare cu 250 – 300 metri cubi apă la hectar.
Recoltarea semințelor se face la începutul lunii septembrie, când se pot obține în medie 100 – 150 kg de semințe la hectar. Extinderea suprafeței cultivate se poate face și prin plantarea cu butași rezultați din despărțirea plantelor mame, începând cu al doilea an de cultură.
Sursa:http://proalimente.com/