1. Cartofii nu cresc si nu se inmultesc din seminte, ci dintr-un soi special de cartofi care sunt denumiti chiar cartofi de seminte. Acestia sut taiati in bucati care contin fiecare cate o portiune care se va transforma intr-un nou cartof, daca e plantata in pamant.
2. In tara noastra, exista mai multe specii de cartofi, dintre care doar doua sunt recomandate pentru a fi consumate la masa.
3. Cartofii noi (sau cartofii rosii) au forma rotunda, in general, coaja rosie si interior alb. Acestia sunt mai moi decat restul cartofilor, daca ales daca sunt prajiti. Cartofii galbeni sunt, insa, mai raspanditi.
Stiai ca: exista si cartofi subtiri, care au forma de deget si culori diferite. Ei sunt folositi mai ales in salate pentru aspectul deosbit.
4. Inainte sa plantezi cartofi pentru prima oara, asigura-te ca ai pregatit gradina pentru ei. Deoarece se planteaza la aproximativ 15 centrimetri sub pamant, ar trebui sa aplici compost pe toata aria pe care urmeaza sa plantezi cartofi.
5 Dupa aplicare, asigura-te ca ai sapat primii centimetri din pamant, astfel incat compostul sa fie absorbit bine. Pamantul proaspat sapat si afanat va oferi cartofilor spatiu suficient pentru crestere.
6. Pentru dezvoltarea armonioasa a cartofilor este nevoie sa formezi cateva ridicaturi de pamant, cu inaltimea de maxim 10 cm, sub forma de brazde. Fiecare cartof va fi plantat in interiorul brazdei de pamant. Chiar si dupa ce coltii cartofului au depasit suprafata pamantului, este de preferat ca primii centimetri sa fie constant acoperiti cu pamant.
7. Cauta fertilizant special pentru cartofi si distribuie o cantitate echivalenta cu o cana pe fiecare movila de pamant.
8. Este recomandat ca distanta ideala dintre cartofi sa fie de mninim 30 cm si maxim 40 cm.
9. Perioada ideala pentru plantarea cartofilor este imediat ce a trecut riscul de inghet, adica jumatatea lunii martie.
10. O alta metoda de a stabili perioada ideala pentru plantarea cartofilor este luand in calcul specia fiecaruia. Cartofii de primavara se planteaza la inceputul acesteia, imediat dupa ultimul inghet. Cartofii de toamna ar trebui plantati cu doua luni inainte de primul inghet, pentru a avea timp suficient sa se dezvolte astfel incat sa reziste la frig.
11. Tulpinile de cartofi care au fost afectate de mucegai trebuie indepartate imediat deoarece nu mai exista sanse ca ele sa-si revina.
12. Saparea cartofilor in vederea recoltarii necesita rabdare si putina dexteritate. Foloseste o cazma cu care sa sapi cu grija in jurul fiecarui cartof si ai grija sa nu deteriorezi tuberculii. Scoate cartofii pe rand din pamant si lasa-i sa se usuce la soare inainte sa-i depozitezi undeva.
13. Depozitarea cartofilor proaspat culesi se va face intr-un spatiu aerisit, intunecos si racoros. Evita curatarea lor de pamant pana in momentul consumarii.
Sursa:https://gradina.acasa.ro/