Metode de altoire
În funcție de perioadă și de specie (pomi fructiferi, foioase, rășinoase), altoirea se realizează în diferite moduri, în teren sau în seră. Iată care sunt principalele tehnici folosite:
Altoirea în despicătură
Este una dintre cele mai simple metode și cea mai frecvent utilizată, având avantajul că poate fi realizată oricând în sezonul de primăvară, de la sfârșitul lunii februarie, până la finalul lui aprilie. Altoirea în despicătură asigură recuperarea pomilor cu valoare biologică scăzută și permite altoirea mai multor soiuri de pomi fructiferi, pornind de la unul și acelasi pom.
Altoirea în T cu mugure dormind
Numită și altoire prin oculație, această metodă este eficientă, rapidă și, la fel că altoirea prin despicatură, reprezintă o alegere des întâlnită. Ea se realizează în plin sezon vegetativ, similar metodei mai sus amintite, tăietura în scoarța portaltoiului realizându-se de această dată în forma literei T. Una dintre variantele folosite este așa-numita altoire în ochi dormind, realizată în perioada 15 iulie – 15 septembrie, care poate fi aplicată și la specii ca lămâiul, trandafirul sau liliacul.
Altoirea sub coajă, în formă de L
Această metodă presupune tăierea (nu despicarea) altoiului și a portaltoiului într-un stil similar, în oglindă, în așa fel încât acestea să poată fi prinse împreună. La final, pentru sigilarea rănilor, grefă astfel creată este acoperită cu bandă adezivă și cu o bucată de pânză curată sau cu ceară pentru altoi.
Altoirea sub scoarță
Altoirea sub scoarță este una dintre cele mai simple metode de înmulțire vegetativă, întregul procedeu plecând de la realizarea unei grefe în scoarță pomilor.
Perioada potrivită pentru altoirea pomilor
Calendarul altoirii pomilor fructiferi include două sezoane: primăvară (martie-mai) și vara-toamna (iulie-septembrie).
Unelte și materiale necesare altoirii pomilor
Reușită procesului de altoire depinde în mare măsură și de folosirea uneltelor potrivite. Vei avea nevoie de foarfeci, cuțite sau bricege pentru altoire și de bandă sau mastic cicatrizant pentru pomi. Rănile arborilor pot fi cicatrizate și cu ajutorul unui unguent de protecție pentru copaci, care ține la distanță agenții patogeni și ciupercile.
Alegerea portaltoiului potrivit pentru altoire
Doar anumite plante pot fi utilizate ca portaltoi, compatibilitatea acestuia cu altoiul fiind extrem de importantă. Iată câteva exemple de asocieri:
· măr (altoi) – măr pădureț sau măr franc, obținut din semințe (portaltoi)
· prun (altoi) – corcoduș, piersic, zarzar, prun (portaltoi)
· piersic (altoi) – piersic, corcoduș, migdal (portaltoi)
· cireș (altoi) – cireș sălbatic, vișîn (portaltoi)
· păr (altoi) – par, par pădureț (portaltoi)
· vișin (altoi) – vișîn, cireș, cireș sălbatic (portaltoi)
SFAT PRACTIC: Portaltoiul ideal trebuie să fie tânăr (maxim 4 ani) și să prezinte o grosime de 1,5 – 5 cm, care să permită vindecarea rapidă a zonei altoite.
SFAT PRACTIC: Portaltoiul ideal trebuie să fie tânăr (maxim 4 ani) și să prezinte o grosime de 1,5 – 5 cm, care să permită vindecarea rapidă a zonei altoite.
Portaltoiul poate fi obținut pe cale generativă sau vegetativă:
· Portaltoiul generativ este obținut din sămânța unor soiuri locale sau a unor specii sălbatice cu rezistență mare la ger, seceta, boli și dăunători.
· Portaltoii vegetativi se obțin prin multiplicare vegetativă sau prin butași. Rezistena la ger este mai scăzută, în schimbă acest tip de portaltoi asigura o productivitate bună.
Alegerea altoiului potrivit pentru altoire
Ca regulă generală, este necesară folosirea unui altoi din aceeași specie sau același gen cu portaltoiul.
Alegerea tipului de altoi (soiul acestuia) ține de ceea ce îți dorești să ai în grădina. Chiar dacă altoiul îmbunătățește caracteristicile viitoarei plante, portaltoiul este la fel de important: asigura rezistență pomilor și este compatibil cu diferite tipuri de sol.
SFAT PRACTIC: Pentru altoi, alege lăstari robuști, nu foarte tineri. Aceștia se păstrează într-o pivniță, în nisip umed, până la altoirea din primăvară.
Etapele altoirii pomilor
Înmulțirea vegetativă a pomilor (altoirea), se realizează după o schemă precisă, care include urmatoarele etape:
Pregătirea portaltoiului
Poate fi folosită orice ramură care nu depășește diametrul de 6 cm. Aceasta va fi scurtată printr-o tăietură cât mai precisă, rană rezultată având nevoie de netezire cu ajutorul unui cuțit speical, folosit în viticultura și pomicultură (cosor). Capătul astfel netezit se despică la jumătate, la o adâncime de aproximativ 5-6 cm, iar în mijlocul taieturii se introduce o până de lemn.
Pregătirea altoiului
Lăstarii aleși pentru altoi trebuie să provină de la soiuri valoroase și pomi sănătoși. Aceștia se cioplesc la baza, în formă de până, tăieturile fiind aplicate cu 1 cm mai sus față de mugure. Tăietură se realizează cât mai precis și curat, cu ajutorul unui briceag.
Altoirea
Penele obținute prin cioplirea ramurilor de altoi sunt intoduse în despicătură portaltoiului, printr-o îmbinare cât mai precisă, având grijă că mugurii aflați pe altoi să rămână în exterior. Ulterior, spațiul rămas liber în despicătură se umple cu ceară maleabilă, mastic și chit pentru lemn, pentru a asigura vindecarea.
Ultima etapă, cu rol de protecție, o reprezintă sigilarea întregului altoi cu vopsea pe baza de ulei, și uneori, legarea cu rafie a porțiunii unde altoiul a fost fixat în portaltoi.
Sfaturi pentru reușita altoirii pomilor
· După ce ai ales și tăiat altoiul, nu îl păstra la frigider, ci în pivniță, în tavi realizate din PET-uri de formă pătrată. Acoperă totul cu nisip umed. În cazul beciurilor umede, altoiul poate fi așezat direct pe podea;
· Udă din abundență pomul care urmează să fie altoit, cu două săptămâni anterior procedurii;
· În cazul în care altoirea nu a reușit, semnele sunt ușor de observat: codiță capătă o culoare neagră și nu se desprinde de pe portaltoi;
· În situația în care altoiul ales se dovedește incompatibil cu portaltoiul, este necesară o altoire intermediară; de exemplu, cireșul va fi altoit pe un cireș obținut din vișin.
Distribuiti mai departe ,poate fi de folos !!!