Doctorul Plantelor: Cum se altoieste lamaiul pentru a face fructe,explicatie pas cu pas.Video

duminică, 15 martie 2020

Cum se altoieste lamaiul pentru a face fructe,explicatie pas cu pas.Video


Cu siguranta ati vazut in multe locuinte lamai care cresc in ghiveci si au si multe fructe. Lamaiul nu este o planta pretentioasa, nu necesita o ingrijire speciala, are nevoie de multa lumina si caldura.
Lamaii crescuti in ghiveci nu fac fructe in general daca nu sunt altoiti. Altoirea nu este un proces complicat, il puteti face si singuri daca urmati cativa pasi simpli. Perioada optima de altoire pentru citrice este mai-septembrie. Obligatoriu, planta care urmeaza sa fie altoita trebuie sa fie sanatoasa, iar tulpina sa aiba la baza grosimea unui creion pe o portiune de cel putin 10-15 cm.
Cea mai folosita metoda de altoire a citricelor este altoirea „in despicatura”, pentru care aveti nevoie de un altoi de la un lamai care deja face fructe. Daca nu il gasiti printre prieteni, cu siguranta gasiti pe internet altoi de vanzare.

  1. Aveti nevoie de un altoi cu 3-4 muguri bine conturati, care sa provina de la coroana unui lamai in plina rodire.
  2. Taiati lamaiul care urmeaza sa fie altoit, pastrand o lungime a trunchiului de aproximativ 30 de cm, folosind un cutit foarte ascutit sau un cutit special pentru altoire. Acesta se numeste portaltoi.
  3. La capatul acestui portaltoi faceti o sectiune de aproximativ 2 cm pe mijloc, sectiune in care va intra altoiul.
  4. Ciopliti altoiul la baza, pe ambele parti, astfel incat partea care intra in trunchi sa fie ascutita in forma literei v. Pe altoi pastrati circa 3-4 muguri.
  5. Altoiul se introduce in despicatura creata pe portaltoi, iar apoi se „panseaza” zona cu banda izoliera din material textil cat mai strans.
  6. Peste bandaj puteti prinde un carlig care sa tina punctul de altoire cat mai strans.
  7. Peste altoi si portaltoi se pune o punga pentru a etanseiza cat mai bine zona. De asemenea, prindeti punga la capat tot cu un carlig.
  8. Nu miscati lamaiul altoit din locul in care l-ati pus timp de 2-3 luni, pana se prinde altoiul. In aceasta perioada este foarte sensibil la orice schimbare de mediu.
  9. Cam in 3 – 4 saptamani de la realizarea altoirii, mugurii altoiului pornesc sa creasca.
  10. Cand vedeti ca altoiul de semne ca s-a prins, puteti indeparta punga.
  11. Cand lastarii ating 4 – 6 cm lungime, sau chiar mai mult, se poate trece la indepartarea legaturii de pe tulpina.
  12. Sursa:http://agro-herbs.ro/