Doctorul Plantelor: Utilizarea sării în grădină – un rezultat peste orice așteptări!

duminică, 22 martie 2020

Utilizarea sării în grădină – un rezultat peste orice așteptări!


Uneori în locul îngrășămintelor și fertilizanților comerciali se pot folosi niște produse foarte simple, cum ar fi sarea, zahărul, usturoiul, chefirul, muștarul ș.a.
De exemplu la primele semne de mană a roșiilor, pentru a salva recolta, trebuie accelerată coacerea roșiilor. În astfel de cazuri de multe ori se recomandă fertilizarea cu potasiu și fosfor. Dar există o metodă mai simplă și mai bună.
Dizolvați 100 g de sare în 1 litru de apă și stropiți cu această soluție tufele bolnave. După o astfel de stropire frunzele se vor îngălbeni și vor cădea, iar toată energia plantei se va orienta spre dezvoltarea fructelor.
În afară de aceasta, pelicula subțire de sare care se va depune pe roșii le va proteja de dezvoltarea ulterioară a infecției. Dar nu e neapărat să așteptați primele simptome. În scopuri profilactice puteți stropi plantele cu soluție de tinctură proaspătă de usturoi (50 ml la o găleată de apă) sau cu soluție de chefir supra-fermentat (1 litru la o găleată de apă).
O altă problemă – dezvoltarea slabă a sfeclei

Drept exemplu sunt cazurile când sfecla are dimensiuni mici (aproape ca ridichea) și nu este dulce. Și în acest caz vă vine în ajutor sarea.
Dizolvați într-o găleată de apă 35-50 g de sare și fertilizați plantele cu acest amestec. Procedura trebuie făcută la începutul verii, după ce apar 8 frunze adevărate. Soluția de sare se toarnă nu nemijlocit la rădăcină, ci între rânduri, la circa 10 cm de tufe.
Cum luptăm cu fluturele alb al verzei
Preparați un sirop dens de zahăr și așezați-l în farfurii mici, în care adăugați câte un vârf de cuțit de drojdii. Puneți farfuriile în jurul parcelei pe un suport înalt.

În urma fermentării se va emana un miros specific care va atrage dăunătorii. Apropiindu-se de capcană, fluturele va rămâne blocat și nu va mai putea zbura.

Limacșii și căpșunele

Pe timp ploios apar foarte mulți limacși, care vatămă frunzele de căpșuni, iar fructele le consumă complet. Cel mai activ ei se manifestă seara, noaptea și dimineața. Pe parcursul zilei ei se ascund în locuri umbrite, pe sub scânduri sau în iarbă densă. Anume în acest locuri trebuie presărat muștar uscat.

Creșterea cartofilor

Pentru stimularea creșterii și protejarea cartofilor puteți face următoarea procedură înainte de plantare. Pregătiți o soluție de usturoi (1 kg de usturoi zdrobit la 10 litri de apă) și țineți materialul de plantat în această soluție timp de 8 ore. În acest fel semințele vor fi dezinfectate și se va stimula dezvoltarea ulterioară a plantei. Experiența arată că după o astfel de procedură recolta crește cu 30-50%.

Împotriva putrezirii cepei

Putrezirea cepei se datorează de cele mai multe ori acțiunii unor muști numite napomyza gymnostoma. Dacă ați observat că vârfurile cozilor de ceapă se îngălbenesc, presărați urgent parcela cu sare (1 kg de sare la 10 m²) și udați bine solul, astfel încât sarea să se dizolve.

Ce alte metode cunoașteți pentru îngrijirea grădinii cu ajutorul produselor obișnuite din gospodărie?