Doctorul Plantelor: Capreno® 547 SC Erbicid pentru combaterea în postemergență a unui spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale în cultura de porumb

vineri, 19 noiembrie 2021

Capreno® 547 SC Erbicid pentru combaterea în postemergență a unui spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale în cultura de porumb

 

MOD DE ACŢIUNE

Capreno 547 SC combate un spectru larg de buruieni din cultura de porumb. Tembotrione, aparținând noii clase chimice triketone, este absorbit rapid în plantă, la maximum o oră de la apli care. Prezintă acțiune dublu sistemi că, fiind distribuit ascendent și descendent în toate or ga nele plantei până la punctele de creștere la circa 6 ore de la tratament. Tiencarbazon-metil conduce la încetarea imediată a creșterii și la daune progresive până când se realizează controlul total al buruienilor sensibile. El permite controlul complementar al unor buruieni cum sunt speciile de Polygonum, precum și întărirea acțiunii erbicidului asupra gramineelor. Datorită faptului că tiencarbazon-metil acționează și la nivelul solului, fiind preluat prin sistemul radicular, Capreno are efect și asupra buruienilor graminee și dicotile ce vor răsări în următoarea periodă de timp după tratament. Safener-ul are rolul de a asigura cea mai bună toleranță a plantelor de porumb față de erbicid.

Porumb

MATERIALE:

MOD DE UTILIZARE

Capreno se aplică în postemergență, de la stadiul de 2 frunze până în stadiul de 6 frunze al cul turii de porumb (BBCH 12-16), pentru controlul buruienilor dicotile și monocotile anuale. Do za utilizată este adaptată în funcție de gradul de îmburuienare, spectrul de infestare cu bu ru ieni și stadiul de dezvoltare al buruienilor. Capreno se va aplica întotdeauna împreună cu adjuvantul specific Mero (doza 2 l/ ha). Momentul optim de aplicare în relație cudez vol tarea buruienilor este în faza de 2-4 frunze pentru buruienile dicotile anuale și până la faza de începutul înfrățitului pen tru buruienile monocotile anuale. Volum de soluție: 200-400 l/ha. Grâul și rapița de toamnă pot fi semănate după 5 luni de la aplicarea lui Capreno, după o arătură la adâncimea de 20 cm. Nu se seamănă orz de toamnă după cultura de porumb tratată cu erbicidul Capreno.

PRINCIPALELE BURUIENI COMBĂTUTE

Buruieni dicotiledonate: teișor (Abutilon theophrasti), știr (Amaranthus spp.), iarba pârloagelor (Ambrosia artemisiifolia), scânteiuța (Anagallis arvensis), mușețe lul câinelui (Anthemis arvensis), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), spanac sălba tic (Chenopodium spp.), albăstrea (Centaurea cyanus), pălămidă (Cirsium arvense*), volbu ră (Convolvulus arvensis*), ciumăfaie (Datura stramonium), busuioc sălbatic (Galinsoga parviflora), zămoșița (Hibiscus trionum), urzica moartă (Lamium spp.), mușețel (Matricaria spp.), iarba roșie (Polygonum lapathafolium), hrișca urcătoare (Polygonum convolvulus), ardeiul broaștei (Polygonum persicaria), muștar sălbatic (Sinapis arvensis), zârna (Solanum nigrum), rocoină (Stellaria media), punguliță (Thlaspi arvense), cornuți (Xanthium spp.).
Buruieni monocotiledonate: meișor (Digitaria spp), iarba bărboasă (Echinochloa crus-galli), mohor (Setaria spp.), mei (Panicum miliaceum), firuță (Poa annua), costrei din sămânță (Sorghum halepense). 

* Buruieni combătute atunci când nu se află într-o fază avansată de dezvoltare și condițiile climatice sunt favorabile.