Doctorul Plantelor: MANOXIN® MIX

vineri, 5 noiembrie 2021

MANOXIN® MIX

 


Cultură

Doză de produs individuală maximă

Număr maxim de tratamente

Doză totală maximă pentru fiecare cultură

Perioadă

de aşteptare

Viţa de vie

2,5 kg/ha

4

10 kg/ha

21

Cartof

2,5 kg/ha

4

10 kg/ha

21


Perioada de aplicare: Pentru rezultate optime, tratamentul trebuie să se facă preventiv, înainte de perioada de infectare. Pentru stabilirea perioadei de aplicare, trebuie luată în considerare apariţia prevalentă a bolii respective într-o anumită zonă şi condiţiile externe (ex. vremea) din această regiune. Ploile sau irigarea în decurs de 2 ore de la aplicare pot reduce eficacitatea produsului.

Volumul de apă: Trebuie aplicată o cantitate suficientă de apă pentru a permite acoperirea completă a tuturor părţilor plantei care pot fi afectate (frunze, tulpină, ciorchini). Prin urmare, cantitatea de apă necesară depinde de stadiul culturii şi de stadiul de dezvoltare a frunzelor.

Rezistenţa bolii: Pentru a evita ca un anumit agent patogen să dezvolte rezistență, se recomandă a nu se efectua mai mult de două tratamente anuale cu același produs sau ca programele de aplicare/tratare să includă fungicide cu moduri de acţiune diferite. Se recomandă aplicarea tratamentului la apariția primelor semne de boală, nu atunci cand infestarea este puternică. Pentru a optimiza acţiunea sistemică a produsului, limitaţi utilizarea produsului la perioada cu cel mai rapid ritm de dezvoltare a plantelor (de exemplu, în faza de preînflorire la cartofi). În alte faze şi în special în faza de maturitate a frunzelor, utilizaţi fungicide ce nu fac parte din categoria fenilamidelor. Din cauza imposibilităţii de a prevedea apariţia fenomenului de rezistenţă, IQV S.A. nu îşi asumă responsabilitatea cu privire la tulpinile rezistente la metalaxil.

Observaţii: În dozele recomandate, nu s-au observat probleme de toleranţă a culturilor la aceasta formula WP cu metalaxil 8% şi mancozeb 64%.

APLICARE

Viţa de vie
Mana viţei de vie (Plasmopara viticola)

Perioada de aplicare 

Aplicare şi menţiuni

Frecvenţă de utilizare

BBCH 14-81

De obicei în lunile mai – septembrie, în funcţie de stadiul de dezvoltare a culturii

 

Prima aplicare

Prima aplicare va avea rolul de a preveni primele atacuri, în funcţie de avertismente locale din agricultură, fiind o măsură de prevenţie, când vlăstarii au o lungime de 20 – 30 cm. 

 

Aplicaţi în conformitate cu programele de prognoză naţionale sau regionale

Cu toate acestea, dacă se emite un avertisment de boală pentru zona în care vă aflaţi, aplicaţi imediat.

 

Aplicări secundare şi ulterioare

Următoarele două tratamente se vor aplica înainte de înflorire şi la sfârşitul perioadei de înflorire. În cazul în care este necesară o a patra aplicare, aceasta va avea loc la 14 zile după înflorire.

 

Următoarele aplicări

După ce s-a atins numărul maxim recomandat de aplicări, alte tratamente cu fungicid se vor aplica cu fungicide de prevenţie. Intervalul dintre ultimul tratament cu formula WP cu metalaxil 8% şi mancozeb 64% şi un tratament ulterior cu un produs de contact este stabilit la 10 zile.

Aplicarea prin pulverizarea pe frunze

Pulverizare asistată cu aer, cu un mâner standard montat pentru

-        pulverizarea unei cantităţi mici

-        pulverizarea unei cantităţi mari

 

 

Număr maxim de aplicări: 4

(interval minim între aplicări: 

10 zile)

 

 

INTERVAL DE PRE-RECOLTARE (PHI): 21 de zile

 

 

2,5 kg/ha în 400 – 1.000 l/ha apă 

(în funcţie de stadiul de dezvoltare a frunzelor)

 

Doza normală de pulverizare: 0,20 – 0,30% (200 – 300 g/100 l)


CARTOF
Mana cartofului (Phytophthora infestans)

Perioada de aplicare 

Aplicare şi menţiuni

Frecvenţă de utilizare

BBCH 14-69

În general în lunile mai – septembrie, în funcţie de varietatea culturii (timpurie – târzie)

 

Prima aplicare – zonele cu risc ridicat de apariţie a manei

Aplicaţi înainte de unirea frunzelor peste rânduri şi înainte ca mana să afecteze cultura.  Cu toate acestea, dacă se emite un avertisment de mană pentru zona în care vă aflaţi, aplicaţi imediat.

 

Prima aplicare – zonele cu risc redus de apariţie a manei

Aplicaţi imediat ce se emite un avertisment de mană.

 

Aplicări secundare şi ulterioare

După începerea programului de aplicare împotriva manei, se recomandă repetarea aplicării la intervale de 10 – 14 zile, în funcţie de condiţiile care favorizează infectarea.

 

Situaţii cu risc ridicat

În cazul riscului ridicat de apariţie a bolii, intervalul dintre aplicări poate fi redus la 10 zile. 

 

În general, nu se recomandă aplicarea a mai mult de patru tratamente pe sezon, preferabil în faza incipientă de dezvoltare.

După atingerea numărului maxim recomandat de aplicări, pentru celelalte tratamente sezoniere se va utiliza un fungicid cu acţiune preventivă.

 

Intervalul dintre ultimul tratament cu formula WP cu metalaxil 8% şi mancozeb 64% şi un tratament ulterior cu un fungicid de contact trebuie să fie mai mic de 7 zile.

 

Aplicarea prin pulverizarea pe frunze

Aplicaţi sub formă de pulverizare FINĂ, la o presiune de 3 – 3,5 bari, pentru a asigura acoperirea corectă a frunzelor şi a tulpinilor.

Când tulpinile sunt dense, utilizaţi cea mai mare cantitate de apă recomandată.

 

Aplicaţi numai pe frunzele uscate.

 

 

Număr maxim de aplicări: 4

(interval minim între aplicări:

10 zile)

 

 

INTERVAL DE PRE-RECOLTARE (PHI): 21 de zile

2,5 kg/ha în 300 – 1.000 l/ha apă

(în funcţie de stadiul de dezvoltare a frunzelor)

 

Doza normală de pulverizare: 0,20 – 0,30% (200 – 300 g/100 l)

 


TEHNICA DE APLICARE: Omogenizaţi cantitatea necesară de produs cu puţină apă într-un recipient curat. Diluaţi în continuare cu apă. Transferaţi amestecul în rezervorul de stropit pe jumătate umplut cu apă şi agitaţi. Umpleţi rezervorul de stropit până la nivelul cerut. Continuaţi agitarea în timp ce se umple rezervorul cu apă şi pe tot parcursul stropirii. Preparaţi numai cantitatea de soluţie necesară pentru stropirea curentă. Folosiţi soluţia imediat după preparare. Nu păstraţi soluţia pentru aplicări ulterioare. 

COMPATIBILITATE: Produsul este compatibil cu majoritatea produselor fitosanitare utilizate de obicei în agricultură, cu excepţia celor cu reacţie alcalină şi celor ce conţin permanganat de potasiu. Nu se face nici un fel de recomandare în ceea ce priveşte amestecul în rezervor cu alte produse. Înainte de orice utilizare se va consulta tabelul de compatibilităţi şi se va efectua un test pe cultura respectivă.

Evitarea derivei: Nu efectuaţi stropirea dacă vântul este mai puternic de 15 km/h. Nu stropiţi în timpul rafalelor de vânt. Luaţi toate măsurile pentru a evita deriva soluţiei de stropit pe culturile alăturate sau cursurile de apă. Se vor utiliza echipamente de stropit cu duze corespunzătoare pentru reducerea driftului