Doctorul Plantelor: PLANTAREA MURULUI

marți, 18 noiembrie 2014

PLANTAREA MURULUI


Plantarea:


- epoca de plantare toamna sau primavara in repaus vegetativ
- distante de plantare de 1,5 m intre randuri si 1 m intre plante pe rand (pentru plantatii familiale)
- radacinile plantei vor fi rasfirate pe musuroiul de pamant de la baza gropii. 

Gropi
Lungime x latime x adancime = 35/35/40 cm
La plantare:
- Se desface ambalajul si se indeparteaza rumegusul.
- Se mocirlesc radacinile – amestec gunoi de grajd pamant de telina si apa, pentru un mai bun contact cu solul.
- Se fertilizeaza cu: mranita, ingrasamant complex NPK.
- Se uda cu 6-10 l apa.


Fertilizarea solului


Dupa infiintarea plantatiei, prima fertilizare de baza se face la 2 ani, dupa care se repeta din 2 in 2 ani. Ea consta in 3-4 kg/m² gunoi de grajd 30-40 g/m², sare potasica 30 g/m² superfosfat. In anii in care nu se aplica fertilizari de baza cum am mentionat mai sus, se aplica ingrasaminte azotat de amoniu in cantitate de 20 g/m², distribuit in doua reprize: 2/3 din cantitate se aplica primavara timpuriu si 1/3 in timpul infloritului.

Particularitati de crestere si fructificare:


Inflorirea are loc simultan cu al zmeurului sau mai tarziu cu cateva zile in functie de soi, ultima decada a lunii mai si prima parte a lunii iunie.
Desi majoritatea soiurilor sunt autofertile, polenizarea incrucisata asigura obtinerea de productii maxime si de calitate superioara.
Soiurile de mur fara ghimpi se matureaza mai tarziu decat cele cu ghimpi iar ca epoca de maturare murul se recolteaza de la sfarsit de iulie pana la inceput de octombrie, in functie de soi.
Murul intra in perioada de rodire deplina in anul IV de cultura. Productia de fructe se ridica la 12-15 t/ha, iar longevitatea plantatiilor este de 12-15 ani.

Taierile aplicate murului:


Imediat dupa plantare se scurteaza tulpinile la inaltimea de 15-20 cm. 
In anul urmator se efectueaza o taiere de formare, primavara, dupa ce pericolul de inghet a trecut, cand se aleg 2-3 tulpini din cele mai viguroase, care se scurteaza la 1,2-1,5 m. Pe parcursul verii toate cresterile se conduc si se paliseaza cu grija. Cresterile laterale se raresc la 3-4 pentru fiecare tulpina si se taie la 20-25 cm lungime. Restul cresterilor inclusiv cele ramase de la plantare, se indeparteaza de la suprafata solului. Vara cand tulpinile ajung la inaltimea de 60-70 cm, se aleg max. 6-7 lastari bine dezvoltati, amplasati distantat si se conduc pe spalier. Restul lastarilor se suprima.
Primavara anului III tulpinile alese inca din perioada de vegetatie a anului precedent, care acum au varsta de 2 ani, se taie la inaltimea corespunzatoare sistemului de conducere. 
Incepand din IV de la plantare si continuand cu urmatorii, in functie de dezvoltarea tufelor se vor alege un numar mai mare de tulpinii (6-8) si se va proceda in acelasi mod.

Ghid orientativ pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare in combaterea bolilor si daunatorilor la mur.


FENOFAZAAGENTUL PATOGEN
Repaus vegetativBoli: putregaiul fructelor, patari, fainare, rugina, antracnoza, etc.
Daunatori: paduchele din San Jose, oua de iarna
acarieni, afide, defoliatoare, gargarita fructelor, gandacul fructelor, etc. 
Umflarea mugurilor, Infrunzire
Inaltarea inflorescentelor
Inceputul infloririi, Scuturarea petalelor
La marirea normala a fructelor
Dupa recoltare