Doctorul Plantelor: Soiuri de cirese si descrierea lor

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Soiuri de cirese si descrierea lor

SOIURI DE CIRESE CLIMATIZATE LA NOI


Soiul STELLA

ciresPom de vigoare mare cu coroana larg ramificata bine garnisita cu ramuri de rod. Soi autofertil, bun polenizator pentru toate celelalte soiuri. Fructele sunt mari de culoare roşu strălucitor, iar forma fructului este cordiforma. Pulpa semipietroasa cu gust dulce, acidulat. Epoca de coacere 20-30 iunie.

Soiul VAN

cires van, ciresiPomul de vigoare medie spre mare, cu coroana larg piramidala, cu cresteri moderate, permeabila pentru lumina, cu fructificare pe buchete de mai. Este precoce si productiv. 
Fructele sunt mari (7-8 g), globuloase, usor aplatizate, rosii stralucitoare. Pulpa este pietroasa, roz-rosiatica, cu sucul slab colorat, gust dulce-acidulat de foarte buna calitate. 
Epoca de coacere: decada a doua a lunii iunie

Soiul GERMERSDORF

ciresPom de vigoare mare, cu coroana larga, usor pletoasa, rezistent la ger si seceta, cu productivitate medie. Fructele sunt mari, cordiforme cu partea dorsala bombata de culoare rosiu sangeriu, pulpa este pietroasa, suculenta, gust dulce, neaderenta la sambure.

Soiul HEDELFINGER

cires heldelfingerPom de vigoare mare, cu coroana sferica, rezistent la ger, cu productivitate ridicata, iar fructele sunt rezistente la pastrare si transport. Fructele sunt mari, cordiforme – alungite de culoare rosie inchisa, pulpa este pietroasa, suculenta, gust dulce, semiaderenta la sambure.
Perioada de maturare 5 - 10 iulie.

Soiul RIVAN

caisPom de vigoare medie - mare, cu coroana larga piramidala, bine garnisita cu ramuri de rod. Fructele sunt medii, cordiforme aplatizate de culoare rosiu, pulpa este semipietroasa, gust dulce usor acidulat, neaderenta la sambure. Perioada de maturare 20 - 30 mai.

Soiul DONISSEN

cirese galbenePom de vigoare mare, cu coroana larga, pletoasa, rezistent la ger si seceta, cu productivitate medie. Fructele sunt mijlocii, cordiform-rotunjite, de culoare galben-deschis, pulpa este gălbuie - albicioasa, pietroasa si neaderenta la sâmbure. 
Perioada de maturare 25 iunie - 5 iulie.


Soiul EARLY LORY

caisPom de vigoare mijlocie, cu coroana larga, rezistent la ger si seceta, cu productivitate mare. Fructele sunt mari, sferice cu partea dorsala bombata de culoare roşu sângeriu, pulpa este pietroasa, suculenta, gust dulce, neaderenta la sâmbure.
Perioada de maturare 20 – 30 mai

Soiul KORDIA

cires kordiaPom de vigoare mijlocie, cu coroana larga, pletoasa, rezistent la ger si seceta, cu productivitate mare. Fructele sunt mari, cordiforme, alungite, de culoare roşu strălucitor, pulpa este pietroasa, suculenta, gust dulce, neaderenta la sâmbure.
Perioada de maturare 25 iunie – 5 iulie

Soiul AMARA

cires kordiaPomul este de vigoare mijlocie – mare, produce moderat si constant. Fructul este mare, 4 – 5  g, de culoare neagra, cu pulpa semipietroasa, intens colorata, sucul rosu-inchis. Epoca de maturare: 15 – 20 iunie.

Soiul BOAMBE DE COTNARI

cires kordiaPom de vigoare mare, cu coroana sferica, rezistent la seceta, boli si ger, foarte productiv. Fructul este mare de 8 g, scurt cordiform, cu brazda dorsala superficiala. Pielita este galbuie albicioasa, acoperita pe cea mai mare parte cu roz rosiatic. Pedunculul este lung, iar cavitatea pedunculara mare. Pulpa este pietroasa, dar suculenta, dulce, neaderenta la sambure, fructele fiind rezistente la transport si pastrare. Epoca de maturare: 25 iunie – 5 iulie. .

Soiul KARINA

cires kordia

Soiul SUMMIT

cires kordia

Soiul SILVIA

cires kordia