Doctorul Plantelor: STROPIREA POMILOR FRUCTIFERI BIO

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

STROPIREA POMILOR FRUCTIFERI BIO

                                          UNUL DINTRE PRODUSELE ECO ESTE ZEAMA BORDOLEZA este o solutie neutra de culoare albastra, rezultand din combinarea sulfatului de cupru cu hidroxid de calciu (var stins), care se aplica in concentratie de 0,5% in perioada de vegetatie si 1 - 2% in perioada repausului de iarna, la cires, visin, cais, piersic, prun, in principal, dar si la mar si par.

Concentratia zemei bordeleze este data de cantitatea de sulfat de cupru folosita. Pentru obtinerea solutiei de 0,75% zeama bordeleza sunt necesare75gr de piatra vanata (sulfat de cupru) in 5 l de apa calduta si 115-120 gr var stins separat in 5 l de apa (eventual 35-40 gr bulgare var nestins). Cele doua solutii se pregatesc separat. Se toarna solutia de sulfat de cupru peste laptele de var si se amesteca pana se omogenizeaza si devin bleu. 

Daca este acida, solutia produce arsuri pe planta. Verificarea calitatii (reactiei) zemei bordeleze se face cu hartia de fenolftaleina care, introdusa in zeama bine preparata, se coloreaza in roz, sau cu hartie de turnesol care introdusa in solutie se albastreste.

Daca zeama bordeleza nu e neutra se poate adauga var stins sau piatra vanata, controland in permanenta reactia solutiei. In final, zeama bordeleza bine preparata trebuie sa aiba culoarea albastra a cerului senin de vara.

Pentru ca zeama bordeleza sa adere mai bine pe organele tratate (frunze, lastari) se adauga melasa, lapte dulce, albus de ou bine batut, dar cu rezultate mai bune se folosesc  Aracet 0,15 - 0,2%.

In functie de suprafata viei se prepara cantitatea de solutie necesara, socotind ca la primele stropiri se folosesc aproximativ 600 l/ha, iar la ultimele 1200 - 1600 litri si chiar mai mult, dupa cat de dezvoltata este vegetatia.

Dar trebuie sa se retina ca solutia preparata trebuie folosita in aceeasi zi. Daca este lasata de pe o zi pe alta isi pierde eficacitatea.

La umplerea aparatelor de stropit solutia se strecoara prin sitele pompelor sau printr-un tifon.

Des utilizat in mediul rural pentru nimicirea insectelor si daunatorilor din gradina.Mod de preparare: Se pune o cantitate mare de urzici intr-un recipient cu apa, cantarind in jur de 150 litri(dar se poate si o cantitate mai mica) si se lasa urzicile la macerat inauntru cateva zile. Dupa ce procesul de macerare a luat sfarsit, cu aceasta apa se uda plantele ce gazduiesc daunatori.Este o medoda eficace si la indemana oricarui gradinar, fara a intrebuinta substante chimice.