Scopul acestor tratamente de iarnă
Tratamentele sunt aplicate, atât contra dăunătorilor, cât și pentru combaterea bolilor, ciupercilor.
Contra dăunătorilor, folosim ulei horticol combinat cu insecticid care acţionează prin intoxicarea şi asfixierea larvelor şi ouălor hibernante ale acestora, cum ar fi păduchele din San Jose sau păianjenul roşu comun al pomilor. Câteva produse de acest tip sunt: Confidor oil sau Oleodiazol, dar personalul din magazinul fitosanitar vă poate ajuta la alegerea unui produs similar.
Pentru combaterea infecțiilor cu ciuperci şi bacterii, se folosescfungicide de contact pe baza de cupru: Champion, Funguran OH, etc. Poate fi folosită şi zeamă bordeleză (piatră vânătă), o substanţă tradiţională, fiind soluţia cea mai ieftină şi cea mai puţin toxică dintre toate, însă este mai anevoios de preparat şi, în general, mai dificil de folosit, aici găsiţi tot ce este de ştiut despre preparare şi folosire.
Eu, de obicei, folosesc Champion şi Confidor OIL pentru aceste stropiri de sfârşit de iarnă/primăvară.
Sfaturi practice
- se efectuează la temperaturi de peste 5C
- respectaţi strict concentraţiile indicate pe ambalaj
- folosiţi echipament de protecţie (mască, ochelari)
- ţineţi animalele de casă departe de grădină când stropiţi
- respectaţi măsurile de igienă şi protecţia muncii afișate pe ambalaj
- alegeţi zile cănd nu este vânt puternic și probabilitatea de ploaie este scăzută
Mai jos aveţi câteva sfaturi care se bazează mai mult pe observaţiile, logica şi experienţa mea, nu uitaţi însă că nu sunt inginer horticultor şi nici nu am zeci de ani de experienţă în spate:
- efectuaţi tratamentele după tunderea pomilor (nu prea are sens să trataţi părţile care vor fi tăiate ulterior, este risipă de material)
- eu aplic întotdeauna prima dată fungicid iar uleiul după, pentru că aşa mi se pare logic. Din moment ce principiul de funcţionare al uleiului horticol constă în formarea unei pelicule subţiri pe suprafaţa ramurilor nu văd cum şi-ar face efectul fungicidul, care este pe bază de contact.
- cumpăraţi un prelungitor pentru stropitor! Se găsesc de lungimi pâna la 1.5m, din aluminiu, ce-i drept au preţul destul de piperat dar merită fiecare bănuţ. (Am crezut că n-aud bine când mi-au zis preţul în magazin, dar după stropirea de azi, cred că a fost cea mai bună investiţie din ultima vreme. Am terminat de 3-4 ori mai rapid, nu a mai fost nevoie să car scara după mine, să tot urc şi să cobor etc. Dacă mă gândesc mai bine, la cât de util este cred că a fost defapt ieftin!).