Doctorul Plantelor: TOTUL DESPRE PRUNI STANLEY,CENTENAR

marți, 18 noiembrie 2014

TOTUL DESPRE PRUNI STANLEY,CENTENAR

loading...
Plantarea : 

- epoca de plantare toamna si primavara in repaus vegetal. 
- distante de plantare 5-6 m intre randuri si 3-4 m intre pomi pe rand (pentru pomii cu vigoare mica aceste distante pot fi mai mici).
- pomul va fi plantat cu punctul de altoire la 5 cm deasupra solului.
- radacinile pomului vor fi distribuite la baza gropii pe o movila de pamant fin.
- dupa plantare se recomanda scurtarea axului pomului la aproximativ 1 m.


Gropi:
Lungime x latime x adancime = 40/40/50* cm
(*in functie de marimea radacinilor se proportioneaza groapa )
La plantare:
- Se desface ambalajul si se indeparteaza rumegusul.
- Se mocirlesc radacinile – amestec gunoi de grajd pamant de telina si apa, pentru un mai bun contact cu solul.
- Se fertilizeaza cu: mranita, ingrasamant complex NPK.
- Se uda cu 10-12 l apa.


Fertilizarea solului:


- in livezi tinere: dupa anul III se vor aplica local pentru fiecare m² ocupat de radacini cate 4-5 kg gunoi de grajd, 16-20 g P2O5 si 8-10 g K2O. 
- in livezi pe rod: 3-4 kg/m² gunoi de grajd la 3-4 ani (in acel an nu se mai aplica azot) in anii in care nu se vor aplica gunoi de grajd se utilizeaza 8-15 g/m² N repartizati in trei reprize 8-10 g/m² si 8-12 g/m². 

Particularitati de crestere si fructificare:


In functie de soi, fructificarea incepe din anul 3-5 de la plantare. Ca epoca de inflorireprunul are 3 perioade de inflorire, in functie de soi, insa nu este afectat de ingheturile de din primavara. Majoritatea soiurilor sunt autofertile, insa exista si soiuri autosterile si androsterile (soi Tuleu Gras) care au nevoie de polenizare, polenizarea fiind preponderent entomofila (albine, insecte). Se recomanda asocierea a 2 - 3 soiuri, soiuri cu aceeasi perioada de inflorire.
Majoritatea soiurilor de prun fructifica pe ramuri mijlocii. Pe ramurile de rod intalnim muguri floriferi si muguri vegetativi. Mugurii floriferi se gasesc grupati cu cei vegetativi pe toata lungimea ramurii, iar in varf se afla un mugure vegetativ. De acest lucru trebuie sa se tina cont la taieri.
Formele de coroana utilizate pentru prun sunt formele globuloase (vasul ameliorat si intarziat, apoi piramidele si fusul zvelt), dar si formele aplatizate ca palmeta libera.
Capacitatea de productie este mare si dependenta de soi, fiind cuprinsa intre 15-25 t/ha in livezile cu densitate medie. La pomii solitari se pot obtine 30-100 kg/pom, in functie de varsta.
Longevitatea plantatiilor depinde de portaltoi (altoiti pe portaltoi salbatic au longevitate mica), de soi si este cuprinsa intre 30-40 de ani.

Taierile aplicate prunului:


Este bine ca prunul sa fie taiat anual, pentru a asigura cresteri noi, necesare formarii viitoarelor ramuri de rod. Prin taieri se urmaresc urmatoarele aspecte:
- mentinerea coroanelor in limita spatiului acordat prin distantele de plantare,
- rarirea coroanelor pentru asigurarea luminii necesare coacerii fructelor,
- inlaturarea ramurilor lacome din partea superioara a coroanei,
- normarea productiei si evitarea alternantei de rodire.

Prun Silvia este un soi romanesc de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala,este partial autofertil. Fruct mare (45 gr.) de culoare vanat-violacee, acoperit cu multa pruina. Pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta cu gust foarte placut, neaderenta la sambure. Se recolteaza la sfarsitul lunii iulie-inceputul lunii august.
Prun Stanley
Prun Stanley este un soi  american, autofertil si foarte bun polenizator. Pom de vigoare submijlocie, rodeste pe buchete tip spur. Este productiv  (30t/ha)si foarte precoce. Fructul este supramijociu si uneori mare, ovoid. Pielita de culoare vanat inchis , acoperita cu pruina groasa. Pulpa este galbena cu infiltratii de rosu, dulce si se desprinde dupa sambure. Se recolteaza la sfarsitul lunii august –inceputul lunii septembrie.
Prun Anna SpathPrun Anna Spath este un soi austriac de vigoare mijlocie cu coroana invers piramidala. Fruct mare, de forma globuloasa, de culoare rosie-vânata, cu pulpa neadarenta la sâmbure, de calitate foarte buna pentru masa si industrializare. Pomul este destul de pretentios la sol si caldura, rezistent la ger, la boli si daunatori. Se recolteaza la sfarsitul lunii septembrie–inceputul lunii octombrie.
Prun CentenarPrun Centenar este un soi românesc , productiv  (32t/ha), cu continut ridicat în substanta uscata si zahar, sâmbure neaderent, maturare uniforma pe pom. Pom de vigoare mare. Rezistenta la ger buna si de asemenea la viroze. Soi autosteril. Fructul mare de forma invers ovoida, culoare rosie violacee acoperita cu un strat gros de pruina cenusie. Pulpa fructului este de culoare alb-verzuie cu o textura ferma, o savoare buna, are un gust foarte placut. Fructele sunt destinate consumului in stare proaspata. Se recolteaza la sfarsitul lunii iulie–inceputul lunii august.
Prun RecordPrun Record este un soi romanesc, viguros, fructele sunt foarte mari, sferice, usor alungite, de culoare violaceu-închis, cu pruina fina. Pulpa este neaderenta la sâmbure, foarte buna pentru masa si industrializare. Nu realizeaza productii mari. Se recolteaza la inceputul lunii septembrie.
Prun JubileumPrun Jubileum este un soi suedez de vigoare mijlocie, autofertil , foarte productiv. Fructe de culoare rosu inchis, mari si foarte mari. Pulpa este neaderenta la sâmbure, foarte buna pentru masa. Se recolteaza cu circa o saptamana inainte de soiul Stanley.
In figura gasiti schematic o modalitate de taiere (in literatura de specialitate puteti gasi mai multe tipuri de taieri in functie de coroana dorita):