Doctorul Plantelor: Stropirea de toamna a pomilor fructiferi dupa caderea frunzelor!

duminică, 16 octombrie 2016

Stropirea de toamna a pomilor fructiferi dupa caderea frunzelor!


Tratamente de toamna - iarna la pomi fructiferi
Tratamentele din aceasta perioada aplicate pomilor fructiferi si vita de vie, au rolul de combatere a insectelor, aflate in stadiul de iernare si a unor bacterii si ciuperci ce pot provoca boli grave acestor plante. In cele ce urmeaza vom prezenta modul corect de efectuare al tratamentelor fitosanitare din aceasta perioada.
In principal, aplicarea tratamentelor descrise mai jos, se va face numai in perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand pe pom nu mai este nici o frunza (in perioada de toamna). In cazul in care dorim repetarea in primavara, nu vom aplica uleiul horticol si fungicidul cupric decat pana in momentul umflarii mugurilor. 
Un alt factor important de care va trebui sa tinem cont este factorul meteorologic. Nu vom aplica substantele pentru protectia plantelor mentionate in acest articol in cazul in care avem temperaturi negative, conditii de ploaie sau ninsoare si vant puternic. 
Asadar, pentru cea mai buna reusita, si o populatie cat mai redusa de paduchi de San Jose si acarieni, vom respecta urmatorul plan. Planul se aplica pentru toate tipurile de pomi fructiferi (mar, par, gutui, cais, piersic, nectarin, cires, visin, etc, dar si pe vita de vie si arbusti decorativi). 

CLIK AICI SI PENTRU ALTE ARTICOLE

Tratamentul 1 - Zeama Bordeleza

Aici putem folosi numeroase produse de tip fungicid, pe baza de cupru, precum Alcupral, Champ, Funguran, insa recomandarea  este Zeama Bordeleza, produs ce contine 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat. In mod normal, la tratamentul de iarna, vom folosi o concentratie de 100 grame Zeama Bordeleza dizolvata in 10 Litrii de apa. Tratamentul se va aplica cu respectarea conditiilor descrise mai sus, adica in lunile noiembrie-decembrie, cand toate frunzele au cazut.
Solutia se aplica cu Vermorelul, sau cu un alt dispozitiv de stropit, precum atomizor, vermorel cu motor termic, etc. Se va pulveriza toata suprafata pomului (trunchi+coroana). Coaja va capata o nuanta albastruie. Dupa 1-3 saptamani, vom revenii cu un ulei horticol.


ATENTIE! Zeama Bordeleza, sau orice alt fungicid cupric ales de dumneavoastra pentru efectuarea tratamentelor de iarna, nu se va amesteca cu insecticidele cu formulare ulei. Din aceasta cauza, urmatorul tratament se va efectua la o distanta de minim 1 saptamana, fata de primul tratament. 

Tratamentul 2 - Ulei horticol

Cand spunem ulei horticol, ne referim la insecticidele cu formulare ulei, destinate, in principal, combaterii paduchelui de San Jose, in stadiul de iernare, dar si a altor insecte si acarieni. In general, produsele tip ulei horticol destinate aplicarii in aceasta perioada, precum Confidor Oil sau Nuprid Oil, contin ca substanta activa imidacloprid, in concentratie de 4 grame pe litru.

Tratamentul 2 se va aplica la minim o saptamana dupa aplicarea tratamentului 1, cu aceleasi echipamente mentionate la primul tratament, folosind o doza de 100 ml de produs la 6 litrii apa.


In intervalul februarie - martie, se vor repeta cele 2 tratamente mentionate mai sus, pastrandu-se aceleasi doze si aceleasi distante intre tratamente. 
Aplicarea corecta a tratamentelor din faza de repaus, vor asigura plantelor dumneavoastra un start corect in faza de vegetatie, oferindu-va dumneavoastra confortul de a avea plante fara daunatori, la inceputul perioadei de vegetatie. Dupa plecarea in vegetatie, se va alege un plan de tratamente fitosanitar, in functie de speciile pomicole pe care le avem in livada. Tratamentele din faza de rapaus sunt tratamente generale.