Doctorul Plantelor: Cultivarea roșiilor pe balcon

duminică, 19 februarie 2017

Cultivarea roșiilor pe balcon


Cultivarea roșiilor pe balcon, se face parcurgând câteva etape esențiale: obținerea răsadurilor, răsăditul, irigarea, copilitul, palisarea, eventual defoliere și recoltatul. Răsadurile de roșii se obțin în spații încălzite, luminate și aerisite. Un răsad de roșii de calitate trebuie să aibă o vârstă de circa 60 de zile, să fie vizibil primul buchet floral (nu trebuie să fie înflorit), să aibă o înălțime de circa 20 de centimetri, să fie sănătos și să aibă un sistem radicular bine dezvoltat. Obținerea unui răsad de roșii de calitate, pentru cultivarea pe balcon se poate face simplu și în casă, folosind pentru semănat câteva pahare de iaurt cu un diametru de circa 8 centimetri care să aibă o gaură pentru drenajul apei. Pământul din aceste ghivece nutritive este bine să fie sterilizat; semănatul se face la începutul lunii martie
distribuind una sau două semințe pentru fiecare ghiveci și acoperind cu circa 0,5 centimetri de pământ. Semințele de roșii germinează în absența luminii la o temperatură medie de circa 18 grade, într-un interval de timp de 7-14 zile în funcție de umiditate și temperatură. Cu câteva zile înainte de răsădit se aclimatizează treptat răsadurile la temperatura de afară. Răsăditul roșiilor pe balcon se poate face în prima jumătate a lunii mai, în ghivece cu un diametru și adâncime de circa 30 de centimetri sau în ghivece dreptunghiulare cu o adâncime de circa 30 de centimetri. În funcție de ghiveciul folosit la cultivarea pe balcon distanța minimă între două plante este de 30 de centimetri. Sterilizarea pământului este importantă la cultivarea roşiilor pe balcon deoarece elimină înmare parte riscul îmbolnăvirii. Pământul cumpărat este de regulă sterilizat. Răsăditul roșiilor se face la aceiași adâncime la care au fost în ghiveciul inițial lăsând pe rădăcini o cantitate cât mai mare de pământ. Irigarea răsadurilor de roșii la cultivarea pe balcon este foarte importantă, pot fi udate în fiecare dimineață considerând că o plantă de roșii are nevoie de aproximativ 8 litri de apă pe săptămână. Palisarea roșiilor se face folosind sfoară sau araci, pe balcon se pot folosi și simple structuri de susținere se care se leagă tulpina roșiilor. Copilitul roșiilor este important deoarece planta dirijează substanțele nutritive către lăstari întârziind dezvoltarea fructelor; eliminarea lăstarilor se face când aceștia au o lungime de circa 2-3 centimetri. Cârnitul roșiilor se poate face când planta ajunge la o înălțime de circa 60 de centimetri, sau are 4-5 etaje de rod, lăsând o frunză după ultima inflorescență care va avea un rol de „trăgător de sevă” planta va trimite seva la frunză, stimulând în acest fel creșterea fructelor. Uneori când frunzele sunt mari și dese este nevoie sa se facă defolierea roșiilor; la defoliere se elimină frunzele începând de la baza plantei lăsând două frunze sub inflorescență și una deasupra. Roșia are o perioada de vegetație de 100 sau chiar 130 de zile în funcție și de soiul cultivat. Parcurse toate aceste etape de cultivare când roșiile se colorează în roșu se poate începe recoltarea.