Ai vrea sa cultivi cateva legume pentru consumul zilnic al familiei tale pe perioada verii, dar locuiesti la bloc si nu ai decat un mic balcon la dispozitie? Sa-ti dau o veste buna: daca balconul tau este scaldat de razele soarelui cel putin cinci ore pe zi, poate fi transformat rapid intr-o mica gradina de zarzavaturi ecologice 100% – ca doar vei sti exact cum au crescut!
Orice gradinar iti poate confirma ca legumele nu se simt prea confortabil in inghesuiala. Asa ca nu te arunca sa cumperi toate rasadurile care-ti ies in cale in plimbarile prin piata. In functie de spatiul din balcon, limiteaza-te la cel mult doua fire din fiecare rasad.
O metoda care te va ajuta sa valorifici fiecare centimetru patrat al micului balcon, fara sa-l supra aglomerezi, este cultivarea legumelor cu capul in jos. In acest fel iti vei dubla suprafata cultivabila. Aceasta tehnica de cultivare se poate aplica in cazul rosiilor, ardeilor, vinetelor si chiar in cazul castravetilor.
Salata verde, ierburile aromatice si verdeturile pe care le folosesti cel mai des in bucatarie, pot fi plantate in jardiniere sau vase mici fixate pe perete sub forma unei gradini verticale. In scurt timp verdeturile proaspete iti vor imbraca zidul intr-un covor verde si aromat.
3. Mai rarut ca-i mai dragut
Aminteste-ti aceasta vorba inainte sa te apuci de plantarea rasadurilor de legume in ghivece. Nu planta doua fire intr-un singur recipient crezand ca in acest vei vei obtine o recolta mai buna. Cu cat mai lejer se vor simti rasadurile tale, cu atat mai darnice vor fi cu tine, rasplatindu-te cu legume sanatoase si frumoase.
4. Umbrar din legume
Nu uita ca fasolea, castravetii si alte legume cataratoare au nevoie de sprijin pentru a se dezvolta ca la carte. Profita de acest lucru si confectioneaza-ti un umbrar chiar din plantele cataratoare pe care le cultivi. Nu trebuie decat sa legi niste fire de nailon sau niste sfori mai rezistente intre balustrada si tavan si sa asezi legumele urcatoare sub balustrada. Vei vedea cat de rapid si iscusit vor imbratisa vrejurile de fasole verde firele intinse si te vor rasplati cu un perete umbros si racoritor.
5. Mentine solul umed
In zilele calduroase de vara pamantul din ghivece se usuca mult mai rapid decat cel din gradina, din cauza volumului mic al recipientelor in care sunt plantate zarzavaturile. Daca nu vrei sa-ti gasesti legumele ofilite sau chiar uscate, nu uita sa uzi regulat mica gradina.
Iar daca timpul nu-ti permite sa urmaresti indeaproape nivelul umiditatii din sol, confectioneaza un mini sistem de irigare care te va salva in zilele caniculare. Tot ce trebuie sa faci este sa infigi in fiecare ghiveci sau container cate o cate o sticla de plastic fara capac. Sticlele trebuie sa fie infipte cu capul in jos si sa aiba fundul decupat, prin care vei turna apa, ca intr-o palnie. In acest fel radacinile legumelor vor fi hidratate chiar si atunci cand tu nu vei fi prin preajma, iar scoarta care se va forma la suprafata solului va impiedica evaporarea apei.
6. Protejeaza plantele de arsurile cauzate de soare
Daca balconul tau este expus la soare cea mai mare parte a zilei si este inchis cu ferestre termopan, legumele crescute in apropierea geamurilor pot suferi arsuri care nu doar ca vor strica aspectul plantelor, ci vor diminua cantitatea si calitatea fructelor produse de acestea. Intr-o astfel de situatie este bine sa acoperi din timp ferestrele cu hartie alba sau cu niste storuri albe prin care patrunde lumina naturala.
7. Nu abuza de ingrasaminte
De fapt, daca vrei sa mananci cu adevarat sanatos, ar fi bine sa eviti orice fel de ingrasamant chimic, menit sa stimuleze cresterea legumelor. De aceea este bine sa le plantezi intr-un sol bogat si hranitor, pe care il poti cumpara ambalat din florarii si magazinele de specialitate sau il poti aduce din padure. Iar daca totusi simti ca plantele tale ar avea nevoie de un stimulent de crestere si nu ai de unde sa faci rost de gunoi de grajd, alege un ingrasamant organic si foloseste-l conform instructiunilor de pe ambalaj.
sursa http://www.casadex.ro/2014/05/7-secrete-pentru-cultivarea-legumelor-in-balcon/